A galette a franciák közkedvelt, felül nyitott, omlós
tésztából készült pitéje, melyben a töltelék együtt sül a tésztával. Nem nagy kunszt összedobni, akkor a legszebb, ha
nem tökéletes a megjelenése, így kezdő konyhatündérek és „kétbalkezes”
versenyzők is bezsebelhetik az elismerést, ha nekilátnak. Hogy mi legyen a
tölteléke? Ami épp kéznél van! Most körte és szilva került bele, némi
kardamommal és fahéjjal fűszerezve.
Hozzávalók négy főre:
22 dkg liszt
17 dkg hideg vaj
1 csipet só
2 dkg (házi)vaníliás cukor
2-3 evőkanál jeges víz
2 evőkanál lekvár (nálam málna)
2 körte
pár szem szilva
őrölt fahéj és kardamom
1 tojás a lekenéshez
(barna) cukor a gyümölcs leszórásához
A lisztet elkeverem a cukorral és csipet sóval, majd elmorzsolom
a vajjal, hozzáadom a jeges vizet, ettől a tészta rögtön összeáll. Gyors
mozdulatokkal gombócot gyúrok belőle, koronggá formázom, majd folpackba csomagolva
fél órát hűtőben pihentetem.
Amíg pihen, előkészítem a gyümölcsöket: a szilvákat
megmosom, elfelezem és kimagozom, a körtéket kicsumázom és hosszában
felszeletelem.
Félóra leteltével kiveszem a hűtőből a tésztát és 2
sütőpapír között, nagyjából 2-3 mm vastagságúra, lehetőleg kör alakúra kinyújtom.
Ha két sütőpapír között nyújtom, lisztezni sem kell és könnyű lesz a tésztát
átemelni a sütőlemezre. A felső sütőpapírt lehúzom a tésztáról, az alsóval
együtt tepsire helyezem és tészta közepét – a szélén kb. 3 cm peremet kihagyva –
megkenem a lekvárral, kirakom a gyümölccsel, megszórom őrölt kardamommal és
fahéjjal, majd kevés kristálycukorral (vagy demerara nádcukorral). A tészta szélét visszahajtom a gyümölcsökre, a
felhajtott részt lekenem a felvert tojással, arra is szórok pici cukrot és
betolom a tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 perc alatt készre sül,
akkor lesz jó, ha a tojással bekent széle már szép aranybarna.
Langyosan a legjobb, egy gombóc vanília fagyival tálalva még finomabb.
Langyosan a legjobb, egy gombóc vanília fagyival tálalva még finomabb.