2008. szeptember 11.

Fűszeres paradicsomszósz



Minden évben hálával gondolunk a Kecskeméti Zöldségkutató Intézet dolgozóira, akik munkájukkal megkímélnek minket a paradicsom hámozás és passzírozás fáradságos műveletétől, ugyanis náluk szoktuk venni a nyers paradicsomlevet, mely konyhakész és kb 40 C fokos, így mire Kecskemétről hazaérünk vele, még mindig jó meleg. Igaz, célszerű azonnal befőzni: ivólé készül belőle (abból használunk a főzéshez) és ketchupot is készítünk, meg finom tésztaszószt, mert ugye leszokóban vagyunk az ipari termékekről. 

Amiből készült:
1,5 liter paradicsomlé
2 zellerszár
fél fej édeskömény
hüvelyknyi friss gyömbér
1 fej hagyma
fél szál póréhagyma
1 kis fej fokhagyma
2 alma
fél piros chili
2 kanál méz
4 ek (barna)cukor
egy csomó friss bazsalikom
1 kk őrölt koriander
2 szegfűszeg
1 tk őrölt fekete bors
1 dl olívaolaj
2 dl almaecet
3 babér level
1 ek morzsolt majoránna
1 kk fahéj
4 szem szegfűbors
1 kk mustármag
só, ízlés szerint

A zöldségeket aprítottam/reszeltem, az olívaolajon megdinszteltem, összekevertem a forrásban lévő paradicsomlével. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadtam a mézet, cukrot, őrölt fűszereket, botmixerrel pépesítettem, teatojásban belelógattam a darabos fűszereket, és gyakori kevergetés mellett ketchup sűrűségűre főztem. Melegen csírátlanított üvegekbe raktam és száraz dunsztban tartottam másnapig.

11 megjegyzés:

Beatbull írta...

... hogy ennyi minden hozzávaló belefér egy ilyen üvegbe ;)

gabojsza írta...

:-)))

Tintaleves írta...

Igen, én is elhűltem a rengeteg hozzávaló láttán, nálam ennek a tizede van beépítve. Finom lehet!

max írta...

Majdnem ilyen a gyári is, csak kevesebb összetevővel, és azokat is valami fránya E-nek röviditik:-)
Tetszik, gratula!

lorien írta...

lebuktál, megint felénk jártál :) egyszer szólhatnál, összefuthatnánk már végre személyesen is ;)

gabojsza írta...

Lorien, nem én voltam, hanem Életem Párja. Tudod, ami késik, nem múlik:-) egyszer csak összejön!

Mamma írta...

Bevallom, én is imádom a ketchupot, illetve nem azt, amit üvegben annak neveznek:-))
hanem a házi főzésű, fűszeres paradicsommártást:-)))

Bagojsza, ebben annyi minden van, hogy kénytelen leszek kipróbálni! Szívesen megtalálnám már azt az ultimatív, tökéletes ketchupot:-)))

gabojsza írta...

Mamma, ez az!(vagy nekem az). Kicsit túlzásnak tűnhet a hozzávalók sokasága, de valami bűnösen jó íze van:-)

jaccso írta...

Én eddig egyszer főztem ketchupot, ezt.
Most is csak azon töröm a fejem hogy ezt kellene..

Gabojsza írta...

:-))) Köszönöm!

jaccso írta...

Végül tavaly is ez lett, és egy másik. Ez volt a nyerő :)
Lassan idén is itt az idő, nem tudom merjek-e változtatni annyira bejött :)