2008. szeptember 25.

Édes semmiség

Egy „kevés munka – sok öröm” aprósütemény, amit fogyasztás előtt pár nappal célszerű megsütni. Alaprecept, melyet lehet variálni, mert attól függően, hogy teszek bele kakaót vagy sem, egész mogyorót, mandulát, vagy „gorombára” vágott diót teszek a tetejére, csokoládéba mártom-e vagy sem, mindig más lesz a végeredmény. Hívhatnám puszedlinek is, de nekem a puszedli az mégiscsak a mézes. Mindegy hogy hívom, finom és kész:-)

Hozzávalók:
150 g liszt
150 g vaj
50 g porcukor
1 ek cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
1 tojás fehérje
50 g olvasztott csokoládé (opcionális)
1 kk vanília eszencia, vagy egy vanília rúd kikapart belseje

A lisztből, vajból, kakaóporból, porcukból és vaníliából tésztát gyúrok, karcsú hengerré formázom és folpackba csomagolva 2 órát pihentetem a hűtőszekrényben. (ha nagyon sietek, fagyasztóba rakom félórára). Kicsomagolom, fél centi vastag szeleteket vágok belőle, golyóbist formázok és lelapogatom. Megkenem a villával kissé felvert tojásfehérjével, majd mindegyik süti tetejére nyomok egy szem mogyorót, mandulát, vagy durvára („gorombára”) vágott diót, ami a tojásfehérjétől jól beleragad, nem fog leesni.
Sütőpapírral, vagy szilikon lappal bélelt, ezek hiányában kiolajozott sütőlemezre sorakoztatom és 180 fokos sütőben, kb 20 perc alatt készre sütöm. Kihűlés után kekszes dobozban pihennek pár napot, azalatt megpuhulnak.