2008. szeptember 16.

Magyar gasztronómia

„A magyar gasztronómia a kelet-középeurópai kultúra talán egyik legkarakteresebb vonulata, hiszen a keletről hozott étkezés férfias elemei ötvöződnek az olasz, a francia, a német asztali művészet csiszolt eleganciájával. Mindaz, amit ma magyar ízvilágnak nevezhetünk, persze a századok, a történelem és a királyi udvartartások megannyi hatása alatt forrott, érlelődött, mint valami ritka és kivételes óbor, amelyet csak az igazi gourmet vendég számára érdemes kehelybe tölteni. Mert a magyar konyha, ha kell, rusztikus és archaikus, a bográcsokban rottyanó gulyás a legrégebbi, a történelem előtti időket festi elénk. A valaha volt korokat, a lovas nemzet legendáját. Máskor a gazdag, bőséges tálakat látva a magyar udvari művészet reneszánsz alkotásai köszönnek vissza, a cukrászat barokk kecsessége a díszítőkedv ehető világát teszi gusztus tárgyává. S van, ami polgári. Vagyis közkedvelt. Kisvendéglős, kávéházas, ismert, régimódi zamatokkal. De az új magyar konyha regényében nincs ismétlés. Kicsit kozmopolita, illendőn ravaszdi, s megtartja, ámbár átformálva, amit értékként rá hagytak a magyar vendéglősök, régi szakács- és cukrászmesterek.”

Fenti idézet a Magyar Turizmus Zrt. oldaláról származik. Szép megfogalmazás. Nagyon szép. Több ponton kitört belőlem a nevetés, nem a jóízű, hanem a gúnyosabbik fajta…Vajon úgy 10-20 év múlva igaz lesz: „amit értékként rá hagytak a magyar vendéglősök, régi szakács- és cukrászmesterek.”? Mert most még úgy érzem, a béka hátsója magasan van…

9 megjegyzés:

Lilahangya írta...

Szívemből szóltál! Mindezek ellenére vagy mellet valóban megvan a vonzerő ezekben a magyar ízekben. Akáhányszor külhoni vendégekkel munkaebédeltünk, -vacsoráztunk szemmel láthatóan le voltak nyűgözve. Nyilván igyekeztünk nem vacak helyre menni, finom étkeket ajánlani, azért jó, hogy egyre több az alkalmas hely! Reméljük a folytatás pedig egyre csak jobb és jobb lesz!

Lilahangya írta...

Azt is komoly problémának érzem, hogy simulós, modoros beszéddel, kenetes stílussal még mindig ilyen sok mindent el lehet adni...

gabojsza írta...

Én sem arra a pár helyre gondoltam, ahová vendégeim elvinném (elviszem), hanem az átlagra, a nagy magyar éttermi valóságra, ahol lehúznak és nem szolgáltatnak.

max írta...

Vidék, 2008, japán vendégek, tudósok, elismert szaktekintélyek, és vidd el Öket vacsorázni! Na ez egy komoly feladat, most légy okos, és segíts magyar turista zrt:-)

Névtelen írta...

Nem ezek lopták az Eszter levesét? Akkor mindent értek.
Timi

Beatbull írta...

Azt hiszem ez a szöveg még Gundel korából származik, mert akkor még igaz is volt ;) Persze, hogy kiszépítve s "enyhe" füllentésekkel fog kikerülni a weblapra információként - most mégis minek húzná le? Kiírnád az ország határára, hogy csak 1 hétre való konzervekkel lehet beutazni, mert nem ajánlod az éttermeket? Ez reklám, ilyen a marketing. Mellesleg nem csak a gasztronómia terén etetjük magunkat a sikerességgel - ld. pl. a nagyn friss legutóbbi nemzetközi infós diákolimpia eredményeit, ahol 2. helyezést értünk el! A zárójel arról szól, hogy az európai unió tagállamai között vagyunk másodikak a lengyelek mögött, amúgy összesen kilencedik helyen végeztünk. Nem akarom lehúzni, a 9. hely is szép, de a hiradóban pl. csak a 2. hely hangzott el, a valós eredményt elhallgatták. A pekingi olimpián is 8-9.-ek lettünk az eu-s tagállamok között... de ezt ki tartja számon...

Max: bugaci csárdába mentünk mindig ;) De utoljára napfogyatkozáskor jártam ott, nem tudom hogyan fejlődött azóta. Az angol királynő is járt már abban a csárdában egyébként ;)

max írta...

Beat!

Tudod mi meg a balaton mellett vagyunk, egyszer nem szeretnék 200 km autózni/utaztani, a másik meg itt volna a híres héviz is, itt is járnak koronás fők, ha másnem akkor (szépség)királynék:-)

Hobbiszakács írta...

Csak tudnám, hogy mit értenek az "illendőn ravaszdi" alatt...

Szerintem - most spekulálok - a rafináltat "magyarosították". Ami kifinomultat jelent :-))

lorien írta...

Ez sajnos így igaz, talán ha van két vagy három tucat vendéglő az országban, ahová nyugodtan betérhet az ember, ha nem csak moslékot akar tápolni. Bár szerintem a romlás nem most kezdődött, lapozzátok csak fel az Ínyesmestert, tele van a könyv zsörtölődéssel. Na, és ehhez képest is jelentőset romlott a színvonal. Kérdés, lehet-e még ennél is mélyebbre süllyedni. Én optimistán azt mondom, IGEN :)

Max!
Azért nektek a Balatonnál ott van Szemesen Kistücsök, ilyen a környékünkön sincs. És ott vannak a jobbnál jobb balatoni borok. (V.ö.: kiskunsági rettenetes). Szóval, ne panaszkodj, oszt be :)))