2008. szeptember 22.

Puliszkalisztbe forgatott sült pisztráng

Anyai dédapám királyi vadász volt és Édesanyám gyerekkorában hétvégente gyakran kapott Tőle a Görgényben fogott friss pisztrángot, hatalmas levelekbe tekerve, hogy friss maradjon, mire beérnek vele Szászrégenbe. Ők mindig puliszkalisztbe (kukoricadarába) forgatva sütötték és muzsdéjjal ették, így tettünk mi is hétvégén a Galati-ról érkezett friss pisztránggal. Mennyei gyerekkori ízek és végre jóízű friss hal!

Hozzávalók:
friss pisztráng, belezve, esetleg filézve
kukoricadara (puliszka liszt)
só, bors
olaj a sütéshez
A muzsdéjhez:
1-2 fej fokhagyma
szénsavas ásványvíz, vagy szóda
A halat megpucoljuk, kibelezzük (a nagyobb példányokat filézzük), leöblítjük, majd sózzuk, gyengén borsozzuk, fél órát állni hagyjuk. Egy méretes serpenyőben kevés olajat hevítünk és oldalanként pár perc alatt megsütjük a kukoricadarába forgatott halat, konyhai papírtörlővel bélelt tálra szedjük.
Közben elkészítjük a muzsdéjt: A tisztított fokhagymát fokhagymaprésen átnyomjuk, felöntjük a szénsavas ásványvízzel (dőzsöltünk: Borszéki vízzel készült), megkeverjük, tálaláskor a halra locsoljuk. Van aki sózza és kevés olajjal kikeveri a fokhagymát, mi nem szoktuk. Vármezőn a pisztránghoz paradicsomos muzsdéjt kínálnak, az is nagyon finom: a zúzott fokhagymához, miután sóval és kevés olajjal „habosra” keverik, hozzáreszelnek egy friss paradicsomot (apró lyukú reszelőn) és csomborral ízesítik.
Citrommal (lime-al), friss kenyérrel és száraz Ezerjóval isteni vacsoránk volt:-)