2008. szeptember 27.

Savanyú csípőspaprikaMég Erdélyből hoztuk a receptet, a fiúk majd minden levesbe tesznek belőle, így az kellemesen csípős lesz. Évente 1 kilónyi csípős paprikából készül (vagy 2-3 évente 2-3 kg paprikából, mert eláll).
A csípőspaprikát kb centis darabokra vágjuk (műanyag kesztyűben, mert szétmarja a kezet!) és tisztára mosott kisméretű befőttes üvegekbe rakjuk, felöntjük vízzel, majd egy fazékba kiöntjük a vizet. Ez jó módszer arra, hogy biztosan elegendő levet készítsünk. Minden liter vízhez kell 1 ek só és 2 dl 10%-os ételecet. A sós, ecetes felöntőlevet 2-3 perc forralás után rátöltjük a paprikára és hagyjuk kihűlni. Leöntjük, felforraljuk, újra felöntjük, hagyjuk kihűlni. Mindezt háromszor kell megismételni, majd lefedni az üvegeket és száraz dunsztban tartani 1-2 napig.

9 megjegyzés:

"saját levében" írta...

A képet nézve azt érzem, amit a csokiszeretők egy finom bonbon láttán...És a nyálelválasztásom is megindult...

gabojsza írta...

:-)))

Névtelen írta...

Szia! Csak azt szeretném kérdezni, hogy ez a recept igényel-e tartósítószert és ha igen, akkor rátegyem vagy a fólia közé. Eléggé kezdő vagyok még a savanyúság terén. Előre is köszi
Andi

Gabojsza írta...

Szia Andi,
Én semmibe nem teszek tartósítószert, ehhez sincs szükség rá. Simán eláll akár 3 évig is:-)

Ágnes Tóth írta...

Szia!
Savanyúságot hogy teszed el tartósítószer nélkül, meg a paradicsompürét?

Gabojsza írta...

Nem a tartósítószer hiányától romlik meg... A titok (nálam) a sterilizálás. Mindent csírátlanítok, az üvegeket fejtetőre állítva pár percre vákuum képződik bennük és ha nem érintkezik a levegővel, illetve nincs benne csíra, nem romlik meg. Eddig nem is romlott meg semmim, max. felbontás után, ha nem fogyott el időben...

Vali írta...

Szia Gabojsza!
Köszönöm a receptet.Idén túl vásároltuk magunkat erős paprika palántából. Ráadásul bőven termett. Már kezdtem aggódni, hogy mit fogok csinálni ennyi erős paprikával.
Elkészítettem a recepted szerint és nagy sikere lett a családom körében.
Én a magházat kivettem, mert a méreg erős dolgokat nálunk nem eszik. Így kellemesen csípős lett.
Ma készül az újabb adag.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Nekem túl puhák lettek a paprikák. Ez így normális vagy valamit rosszul csináltam? Jobban szeretném, ha keményebbek, roppanósabbak maradnának. Nektek milyen az állaga? Köszönöm a válaszokat.
Üdv.Gabi

Tóthpál Tamás írta...

Az idén nálam is sok termett... a gangon. Mielőtt nekifognék eltenni – már december és még nem szedtem le őket – még utánanéztem az interneten, mások, hogy csinálják. Hát, valahogy így, ahogyan ez a recept szól, annyi kiegészítéssel, hogy mustármaggal lehet fűszerezni. Sokkal jobban néz majd ki és egy árnyalattal jobb is. Valamint, mert a pacalcsorba is ott volt a margón, azt is elolvastam. Nos, a ennek a csípős-paprika savanyúságnak a leve igen alkalmas a savanyításához.