2008. szeptember 30.

Sütőtök krémleves tökmagolajjal


Azoknak, akiknek a garnélás sütőtök krémlevesem nem nyerte el tetszését (pedig igazán finom volt).

Hozzávalók
1 kisebb sütőtök (sonkatök)
só, fehér bors
3 dl zöldség alaplé
2 dl tejszín
4 evőkanál tökmagolaj
pirított tökmag
ízlés szerint cukor, vagy méz

A tököt meghámozom, kimagozom, a húsát kockákra vágom. A zöldség alaplében és annyi vízben, hogy ellepje felteszem főni, fűszerezem, majd jó puhára főzöm.
Botmixerrel simára pépesítem, utánaízesítek és tejszínnel dúsítom, de már nem forralom.
Tálaláskor tökmagolajjal díszítem, meghintem kevés pirított tökmaggal.

4 megjegyzés:

lorien írta...

Nem tudom próbáltad-e már, hogy a tököt sütöd és utána csinálsz krémlevest. Chili&Vaniliánál lestem el a trükköt, és nekem annyira bevált, hogy azóta csak sült tökből variálok.
http://chiliesvanilia.blogspot.com/2005/10/slt-sttk-krmleves-tk-j-ht-i.html

Névtelen írta...

nagyon jó a cucc, és is birom.
mondjuk én a cukrot és a mézet mellőzöm.
és sűrítésnek egy kis krumplit rakunk bele, hogy abszolút krémes legyen.
viszont ipari mennyiséget el tudok fogyasztani.

Névtelen írta...

Azt írod, "fűszerezem." Mivel?

Gabojsza írta...

Sóval, fehér borssal.