2008. szeptember 16.

Fűszeres körtelekvár


Újabb fejezet a „konyhai kísérleteim” fejezetben: ezúttal körte lekvár. De nem olyan sima, „normális”, hanem banánnal dúsított, fűszeres, meg egy kisüvegnyi kékpenészes sajthoz szánt friss rozmaringos. Nagyon finom lett mindkettő.

Amiből készült:
900 g előkészített körte
3 banán 2,5 dl száraz fehérbor
1 csomag (500 g) zselésítő cukor 2:1
1 kk vanília eszencia
1 kk őrölt fahéj 1 kk őrölt szegfűszeg reszelt citromhéj kevés chilipehely 1 csipet őrölt kardamom
1 kávéskanálnyi friss rozmaring

A körtéket meghámoztam, kivettem a magházat és darabokra vágtam. Feltettem főni a borral, fűszerekkel meg a zselésítő cukorral. Pár perc főzés után hozzáadtam a banánt. Újabb 5-6 perc után botmixerrel egyneműsítettem. Ezután addig főztem, míg elérte a kívánt sűrűséget. Csírátlanított üvegekbe töltöttem és azonnal fejre állítottam 10 percre, száraz dunsztba hagytam másnapig. Az utolsó üvegnyi lekvárhoz teáskanálnyi aprított friss rozmaringot kevertem, a Gastronomia Pomo D’Oro-ban vásárolt lombardiai gorgonzola di bufala -hoz. Mennyei :-)

Ebből a mennyiségből 4 kisüvegnyi fűszeres és egy üvegnyi rozmaringos lekvár lett.
Beatbullnak köszönöm az ötleteket!

10 megjegyzés:

max írta...

Irgykedem, de azt még nem tudom, hogy a lekvár miatt, vagy a sajtért:-)
Megyek is a konyhába, van még egy körténk, meg egy kis mezei kék sajtom, megeszem, és közben ezekről álmodom.

Mindennapi Manna írta...

Ez nagyon jól hangzik. A kardamom miatt szerettem bele. Idén már nem terveztem több lekvárt, de lehet, hogy most kénytelen leszek egy keveset befőzni:)

Mamma írta...

Ez nagyon tetszik. El is tudom képzelni kéksajthoz, nagyon:-) Fölírom ezt is a listámra.

Beatbull írta...

Szívesen ;) Bár igazándiból csak megerősítés miatt kerestél meg ;)
Kíváncsi vagyok, hogy tényleg milyen kéksajttal - a sarki olasz étteremben szokott lenni körte-sajt kombináció, s mindig azt választom, ha meglátom a havi ajánlatok közt.

gabojsza írta...

Beatbull, naaagyon jó! :-)))

Katalin írta...

Ez istenien hangzik!
Hanem vanília esszenciát hol vettél??? Évek óta nem bírok szerezni...

gabojsza írta...

Katalin, nem vettem, csináltam:-))
kell hozzá vaníliarúd (mondjuk 4-5 db, hosszába és keresztbe félbe vágva) és 2 dl JÓ MINŐSÉGŰ vodka. Tedd egy tiszta kisüvegbe a darabolt vaníliarudakat és töltsd rá a vodkát. Kb 3 hónap múlva kész is a sajátkészítésű vanília esszenciád. Ha használsz belőle, mindig töltsd utána, így jó sokáig lesz belőle. Egyszer (még mielőtt készítettem itthon)vettem Pesten, aranyárban, az sem volt jobb semmivel. Sok sikert!

Katalin írta...

Nagyon köszönöm, fogok készíteni így eszenciát! Kb. 10 éve vettem egy kis üveggel, jó sokáig elég volt, aztán meg már mindenhol azt a választ kaptam, mikor kerestem, hogy már nem tartják, mert olyan ára lenne, hogy azt senki nem venné meg.

Susula írta...

Azt a csodaüveget! Azt hol vetted?

gabojsza írta...

Ha jól emlékszem, egy Rossmann üzletben (2, vagy 3 éve).