![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmRVX9hlaj3k1BLEBIz0XqE0LK7hJiKTxLZ-E50ZSDBo6kA7FZDp_zTdDf28Y3J8SQtjeun7v3UWU0eiPXdO9TCxdoin0VRGIqsatLa4ppWCvO1e8svHD8NnKHsXxz7aHYhSjpqARmGtfU/s640/k%C3%B6rtelekv.jpg)
Újabb fejezet a „konyhai kísérleteim” fejezetben: ezúttal körte lekvár. De nem olyan sima, „normális”, hanem banánnal dúsított, fűszeres, meg egy kis üvegnyi kékpenészes sajthoz szánt friss rozmaringos. Nagyon finom lett mindkettő.
Amiből készült:
3 banán
1 csomag (
1 kk vanília eszencia
1 kk őrölt fahéj 1 kk őrölt szegfűszeg reszelt citromhéj kevés chilipehely 1 csipet őrölt kardamom
1 kávéskanálnyi friss rozmaring
A körtéket meghámoztam, kivettem a magházat és darabokra vágtam. Feltettem főni a borral, fűszerekkel meg a zselésítő cukorral. Pár perc főzés után hozzáadtam a banánt. Újabb 5-6 perc után botmixerrel egyneműsítettem. Ezután addig főztem, míg elérte a kívánt sűrűséget. Csírátlanított üvegekbe töltöttem és azonnal fejre állítottam 10 percre, száraz dunsztba hagytam másnapig. Az utolsó üvegnyi lekvárhoz teáskanálnyi aprított friss rozmaringot kevertem, a Gastronomia Pomo D’Oro-ban vásárolt lombardiai gorgonzola di bufala -hoz. Mennyei :-)
Ebből a mennyiségből 4 kisüvegnyi fűszeres és egy üvegnyi rozmaringos lekvár lett.
Beatbullnak köszönöm az ötleteket!