2008. szeptember 9.

Chilis fügelekvár



Alchrinál olvastam a fügés mustárszósz receptjét, amit sült húsokhoz és sajtokhoz ajánl és azonnal beindult a fantáziám…Végül is nem chutney-féle lett belőle, hanem egy jó kis lekvár, chilivel megbolondítva, mely inkább édes, mint csípős. Teszt mennyiséget főztem, egy kisüvegnyi lett belőle, érdemes a hozzávalókat többszörözni és nagyobb adagot készíteni egyszerre, mert nagyon finom!

Amiből készült:
21 deka érett füge
4 ek. barna cukor
0,2 deci fehér balzsamecet
csipetnyi őrölt gyömbér (na, ezt elfelejtettem beletenni, bár biztosan jó lett volna!)
fél piros chili, vékonyra szeletelve (legközelebb bátrabb leszek)

A cukrot egy edényben karamellizáltam, rádobtam a megmosott, darabokra vágott fügét és együtt főztem pár percig. No para, a hideg fügétől a karamell megszilárdul, de a hő hatására újra elolvad és szépen körülöleli a füge darabokat. Az ecettel leöntöttem és lekvár sűrűségűre főztem, az utolsó pár percben adtam hozzá a chilit. Botmixerrel pürésítettem, sterilizált üvegbe tettem, kupak rá, fejtetőre vele 10 percre, majd ment a szárazdunsztba másnapig. Nem lesz hosszú életű…

7 megjegyzés:

Mamma írta...

Bagojsza, fehér balzsamecet helyett inkább nagyon jó fehérbor- vagy pezsgőecetet (Champagne) vennék:-). A fehér balzsamecet ipari úton előállított termék, ezért nem találsz ilyet Lajosúrnál...

Ez természetesen mit sem von le a receptből, van is pár elfekvő fügém!

gabojsza írta...

Hmm...igazad lehet! Én csak követtem Alchri receptjét (egy darabig!). Az igazság az, hogy JÓ fehérborecetem nincs, pezsgőecetem még úgy sem, legközelebb lehet, hogy Verjus-al próbálom meg...20 deka fügénként 2 cent Verjus még belefér...

Scofield írta...

remélem olvasod:)
kaptam egy csomó fügét és most kísérletezek vele. Látom a receptet és rá is izgultam. A kérdés a fügét héjastól főzted meg vagy ki kell kaparni:) lehet bután hangzik, de nem tudom.

Scofield írta...

köszi

gabojsza írta...

Héjastól:-)
Belefőtt, majd botmixerrel tüntettem el az "egyenetlenségeket". Sok sikert és számolj be róla, hogy sikerült:-)

Scofield írta...

kész is, röviden:) kurvajó

soesbors írta...

Zseniális! Én is megcsináltam, pillanatok alatt elfogyott :)
Köszi!