Alchrinál olvastam a fügés mustárszósz receptjét,
amit sült húsokhoz és sajtokhoz ajánl és azonnal beindult a fantáziám…Végül is
nem chutney-féle lett belőle, hanem egy jó kis lekvár, chilivel megbolondítva,
mely inkább édes, mint csípős. Teszt mennyiséget főztem, egy kis üvegnyi lett
belőle, érdemes a hozzávalókat többszörözni és nagyobb adagot készíteni
egyszerre, mert nagyon finom!
Amiből készült:
21 deka érett füge
21 deka érett füge
4 ek. barna cukor
0,2 deci fehér balzsamecet
csipetnyi őrölt gyömbér (na, ezt elfelejtettem beletenni,
bár biztosan jó lett volna!)
fél piros chili, vékonyra szeletelve (legközelebb bátrabb
leszek)
A cukrot egy edényben karamellizáltam, rádobtam a megmosott, darabokra vágott fügét és együtt főztem pár percig. No para, a hideg fügétől a karamell megszilárdul, de a hő hatására újra elolvad és szépen körülöleli a füge darabokat. Az ecettel leöntöttem és lekvár sűrűségűre főztem, az utolsó pár percben adtam hozzá a chilit. Botmixerrel pürésítettem, sterilizált üvegbe tettem, kupak rá, fejtetőre vele 10 percre, majd ment a száraz dunsztba másnapig. Nem lesz hosszú életű…
A cukrot egy edényben karamellizáltam, rádobtam a megmosott, darabokra vágott fügét és együtt főztem pár percig. No para, a hideg fügétől a karamell megszilárdul, de a hő hatására újra elolvad és szépen körülöleli a füge darabokat. Az ecettel leöntöttem és lekvár sűrűségűre főztem, az utolsó pár percben adtam hozzá a chilit. Botmixerrel pürésítettem, sterilizált üvegbe tettem, kupak rá, fejtetőre vele 10 percre, majd ment a száraz dunsztba másnapig. Nem lesz hosszú életű…