2008. szeptember 7.

Chili lekvár

Évekkel ezelőtt nem tudtam megenni semmi enyhén csípőset sem, de úgy 3-4 éve egyszer csak elkezdtem csípős zöldpaprikát enni, aztán már Kati barátnőm csípős lecsóját is, ma ott tartok, hogy egy sokfogásos szecsuáni vacsorát is élvezettel végigeszek. Az édes-csípös ízekkel Mamma ismertetett meg: kaptam ajándékba egy kisüveg chilis ribizlizselét, maga volt a mennyország! Idén én is főztem chilis erdei gyümölcs lekvárt, most két chilis finomságot is készítettem, amit sült húshoz, illetve tenger gyümölcseihez fogunk fogyasztani. Eltarthatóságuk tesztelés alatt, egy részük hűtőben tanyázik. Lassan nagyobb hűtőszekrényre lesz szükségem, mert mindig tele van, na nem „rendes” ennivalóval, hanem ezerféle üvegcsével, mind-mind nélkülözhetetlen(?!?) konyhai produktum…
A napokban olvastam Pákosztos Millie-nél a paradicsomos chilidzsemről, már a recept olvasása közben rákattantam, azonmód nyúltam is a bibliáért, de pár napot kellett várnom az elkészítésével, mert chilit csak Pesten kaptam, itthon beszerezhetetlen…



Hozzávalók:
fél kilónyi érett paradicsom (Édesanyám kertjéből)
kis darab friss gyömbér (reszelve)
4 gerezd fokhagyma, zúzva
4 db friss chili paprika, vékonyra szeletelve
3 ek halszósz
30 dkg cukor
1 dl almaecet

A paradicsom bőrét keresztben bemetszettem és 10 másodpercre forrásban lévő vízbe dobtam, majd kivettem, jeges vízbe mártottam és lehúztam a héját, felét apróra daraboltam. A másik felét összeturmixoltam a reszelt gyömbérrel és halszósszal. Egy mély edényben, a paradicsompürét, a feldarabolt paradicsomot (magokkal együtt, mert kell a pektin tartalmuk!) és a chilit a többi hozzávalóval erős lángon felforraltam, majd közepes lángon, gyakori kevergetés mellett sűrűre és fényesre főztem. Csírátlanított üvegekbe szedtem és ugyanúgy, mint a lekvárt szoktam, kupakot rá és fejtetőre állítottam 10 percre. Száraz dunsztba tettem másnapig, most a kamrapolcon pihen. Tényleg nagyon finom és nagyon chilis, de nem durván erős, hanem előbb édes, aztán erős! Fenti mennyiségből 3 kisüveggel lett, állítólag 2 hónapig áll el. (UPDATE: tegnapelőtt bontottam egy két éveset, annyiban más, mint friss korában, hogy kicsit szelídült a csípőssége.)

11 megjegyzés:

Mamma írta...

Nahát, milyen életbe-vágó fordulatokat hozhat egy üvegecske lekvár!:-)
Örülök, ha ízlett, a Tied pedig sokkal kifinomultabb ám:-))

gabojsza írta...

:-)))
Azt azért sosem felejtem el...

Névtelen írta...

Szia Gabojsza! Gratulálok az oldaladhoz, isteni!! A mangalicás, kék sajtos grillezéssel ámulatba ejtettem a barátaimat, hála neked! Bekerült a már éppen "leülő" repertoárba!
Most a chilis paradicsomot szeretném megcsinálni, de nem tudom hol találok halszószt? Nem is tudom, hogy mi az...:-(( Segítenél?
Köszönöm és még egyszer gratula!
Ildikó

gabojsza írta...

Szia Ildikó,
a halszószt kb 3 dl-es kiszerelésben keresd a hipermarketek "nemzetek konyhája" részlegén, vagy Pesten az Ázsia Bt-nél (nagy Vásárcsarnok), Culinaris üzletek, vagy kínai piacon, de bármelyik Keleti élelmiszert árusító bolt tart halszószt, a keleti konyha alapvető hozzávalója. Nagyon sós, önmagában nem jóízű, de nagyon jó ízt ad az ételeknek, kevés kell belőle és sokáig eláll:-)
Sok sikert és számolj be kérlek, hogy sikerült:-)

Névtelen írta...

Gabojsza! A paradicsomos csilidzsem baromi jól sikerült!!! Most készültem el vele és holnap csinálom az újabb adagot, triplán!
Nem tettem lépéseket halszósz ügyben, nem bírtam volna kivárni!:-)) Így -mivel írtad, hogy sós és nem jó ízű -, gondoltam a szójaszósz is megfelelő...Nekem két háromdecis üveggel lett, dupla adagból, de egy órát főztem és szépen "megáll a lábán"...De a gyömbér kicsit szálas benne. Küldenék képet, de nem tudom a címed!..Vagy nem látom:-)) Ezer köszönet!!!
Ildikó

gabojsza írta...

De jó!:-))
Képet a gabojsza@gmail.com-ra tudsz nekem küldeni. Várom!:-)))

Névtelen írta...

Elküldtem!!! Bár először Pákosztosnak, véletlenül..:-)
Remélem megkaptad! Azóta újabb adagok születtek, a mait elrejtettem, mert képesek mindent egyszerre megenni!!! Grilleztünk este és ahhoz is szerették volna, de Vegavarázs fél üveg kajszisával kellett "megelégedniük", ami szintén nagyon finom!
Ildikó

Névtelen írta...

Nem írtad, hogy a chilivel mit csinálsz, mikor teszed bele és hogyan készíted elő?

Gabojsza írta...

Pedig ott van: a hozzávalóknál írtam, hogy "vékonyan szeletelve", az elkészítésnél pedig az, hogy "a többi hozzávalóval erős lángon felforraltam", de kiemelem a kedvedért :-)

Sasa írta...

Szia Gabojsza! Rendszeresen olvasom a blogod de a chilis bejegyzést csak most látom. Én pont fordítva vagyok a chilivel 3 évesen azt hittem valami bogyós gyümölcs a cseresznye paprika és egészbe szétrágtam és lenyeltem, azóta imádom a chilit:) Sőt most rátaláltam a chili kapszulára aminek utána néztem és az első magyar hivatalosan is bejegyzett chili kapszula, gondoltam kipróbálom, ez azoknak is jó akik nem bírják a csípős ízt, mert ez a gyomorban oldódik és nemhogy rossz hanem nagyon jó hatásait tapasztaltam. Azóta nem hidegek a végtagjaim, nincsenek keringési bajaim, nem fáj annyit a fejem, fogytam és az anyagcserém is tuti nincsenek vele gondok. Ha szereted a chilit és a belőle készült ínyencségeket vagy a bio E betű mentes termékeket akkor ajánlom neked és mindenkinek a www.magyarchilis.hu oldalát. Ő nekik van az említett kapszulájuk is és még sok más ínyencség, pl: otelló szőlős chili lekvár ami isteni finom, bio zöldségkeverék, fűszerpaprika, chili szószok... nézegessétek meg érdemes. Igazi minőségi termékek jó árakon. A minap néztem az Auchanba és a boltokba az őrölt fűszr és chili paprika árát a kisbetűset ahol kiderült számomra, hogy 1kg= 26.000.- + 14.000.-Ft, majdnem összeestem! Csak sokan ezt nem nézik hanem jaj de jó veszek fűszerpaprikát 200 vagy 100 grammot mert csak 850.- Ft stb, igen de 100gramm!!! És azt se tudjuk mit őrölnek bele...pfff. Jah és aki szeretne nyáron július vagy augusztus környékén látogasson el ebbe a kertészetbe, érdemes! Nem is tudtam, hogy magyarország közepén van egy ekkora kertészet ahol chilit és minden egyebet termelnek (fűszernövény,hagyma,krumpli...) brutális és egy nagyon kedves pár csinálja mindezt totál egyedül vagyis ketten. Nem gyenge. Mióta rájuk találtam csak tőlük vásárolok friss zöldséget, paprikát, chilit és késztermékeket is! Bátran ajánlom őket mindenkinek! És Gabojsza SZUPER A BLOGOD! További sok sikert neked!

Gabojsza írta...

Köszönöm Sasa, kedves vagy :-) A bejegyzés 2008-as, azóta magam is termelek chilit, tizenvalahány fajtát, a saját kertünkben.