2008. szeptember 23.

Gorgonzolás-körtés tarteA kékpenészes sajt – körte párosítás iránti rajongásom újabb állomása. Könnyű, party food-nak is ideális megoldás, gyors és finom. Pár hete kaptam ajándékba mini gyümölcstorta sütőformákat, épp ideje volt felavatni.

Hozzávalók:
1 csomag (500 g) leveles tészta
10 dkg gorgonzola, stilton, vagy más kékpenészes sajt
2-3 körte
friss rozmaring (opcionális, én most kihagytam)

Leveles tészta: nálam a Plus-ban kapható játszott, mert az nem csak nyújtva, de darabolva is van, így még könnyebb bánni vele, egy szeletéből 2 mini sütőformát béleltem ki, a leeső széleket sütőpapírral bélelt tepsire raktam, megkentem tojással, megszórtam szezámmaggal, tengeri sóval és a tortácskákkal együtt megsütöttem.

A sütőformát ráfektettem a leveles tésztára, rányomtam, így az kiszúrta magának méretre a tésztát, amit kézzel benyomogattam a formába, villával megszurkáltam az alját, hogy sülés közbe ne púposodjon. A tésztára raktam a hámozott, magházától megfosztott, cikkekre vágott körtét és elmorzsoltam a tetején a gorgonzolát. 200 fokos sütőben addig sütöttem, míg kissé megpirult.
Langyosan tálaltam.

7 megjegyzés:

max írta...

Hmmmm megkóstolnám, maradt?

gabojsza írta...

Ezt (is) lekésted...pénteken ettük:-)

max írta...

O.K. ezt(is) buktam, de akkor már most szólok, okt. 22-én megyek arra, makón leszek 1,5 hétig, találkozhatunk?

gabojsza írta...

Wow! De jó! Október elég zsúfolt (3 konferencia, többnaposak), de remélem igen, találkozhatunk, vagy ment, vagy jövet! Kiskőrösön keresztül utazol?

lorien írta...

Nemtom hogy vagy a kecskesajttal, a garabonciásban árulnak kecskegorgonzola fantázian egy kékpenészes kecskesajtot, hát az nagyon durva :) Alig lehet a kézről is lemosni, de nekem nagyon bejön. Egyszer próbáld ki :)

max írta...

Mindenképpen arra megyünk, mert be akaork nézni az Öreghez is, vadkertre. De még előtte írok, és hívlak.

gabojsza írta...

Lorien, köszi, úgyis régen jártam Garabonciáséknál.A kecskesajtnak (is) nagy rajongója vagyok:-)
Max, várom a hívást:-)))