Pálinkakísérőnek sütöttem
egy tanyabulira, az alapreceptet megspékeltem egy kolbászos-füstölt sajtos
töltelékkel. Mire kettőt pislogtam, el is fogyott! A 28 cm-es tortaformámba
legközelebb 60 dkg lisztből fogom sütni, hogy jobban kitöltse a formát, az
alábbi adag inkább a 26 cm-es formába való.
Hozzávalók egy 26 cm-es
tortaformához:
500 g liszt
4 g szárított, vagy 20 g
friss élesztő
2,5 - 3 dl tej
10 g só
1 kiskanál cukor
2 evőkanál libazsír
A töltelékhez:
2 evőkanál libazsír
20 dkg füstölt (házi)
kolbász, vagy szalámi
10 dkg füstölt sajt,
reszelve
A kenéshez és
díszítéséhez:
1 tojás
2-3 evőkanál mák (vagy szezámmag)
Felfuttatom az élesztőt: 2
dl langyos tejben elkeverem a cukrot meg az élesztőt és várok, míg felhabzik. A
lisztet beleszitálom egy tálba, elkeverem benne a sót, majd a közepébe mélyedést
készítek és beleöntöm a felfuttatott élesztőt. Hozzáadom a libazsírt, meg a
maradék tejet és a tésztát jól kidolgozva, finom tésztává gyúrom. Meleg helyen,
letakarva duplájára kelesztem, majd alaposan belisztezett felületre kiborítom és
5 egyenlő részre osztom, minden darabból labdaformát készítek és 10 percig
pihenni hagyom, ez idő alatt a kolbászt nagyon apró kockákra vágom, és
lereszelem a sajtot, majd mindkettőt négy fele osztom.
Az első tészta labdát kinyújtom
(a tortaformától kb 3-4 cm-nél nagyobbra), vékonyan megkenem libazsírral, megszórom
az apró kolbász kockák és a reszelt sajt egynegyedével, aztán kinyújtom
ugyanakkorára a következő tészta labdát, ráhelyezem az elsőre, megkenem libazsírral,
megszórom kolbásszal és sajttal és ezt addig folytatom, míg mind az 5 tésztalap
kinyújtva egymásra kerül, a legfelsőre már nem kenek libazsírt és nem szórok
semmit. A tésztából körbe levágok egy kb. 3 cm-es szegélyt, azt 4 egyenlő
részre osztom és mindegyiket külön feltekerem rózsaformájúra, ezek a „csigák”
kerülnek majd a tortaforma közepébe.
A rétegelt tésztakört 16
egyforma körcikkre vágom, a körcikkeket egyenként feltekerem, de nem úgy, mint
egy kiflit, hanem úgy, hogy a tésztaháromszög egyik oldala mentén tekerem fel.
A feltekert csigákat körben a kerek sütőformába helyezem úgy, hogy a szélesebb
felük legyen kifelé, majd a sütőforma közepére helyezem a tészta szegélyéből
tekert 4 tésztacsigát. Meleg helyen kelni hagyom, aztán felvert tojássárgájával
megkenem, megszórom mákkal, vagy szezámmaggal, és 200 Celsius-fokra
előmelegített sütőben sütöm 45 percig. Ha a sütés vége felé már elkezd túlságosan
pirulni, akkor visszaveszem a hőmérsékletet 180 fokra és lazán letakarom
alufóliával a tetejét, hogy meg ne égjen. A sütőből kivéve rácson hagyom
langyosra hűlni.
Alaprecept, fázisfotók és formázási útmutató Limaránál.
Alaprecept, fázisfotók és formázási útmutató Limaránál.