2014. október 6.

Kolbászos-sajtos napkerék


Pálinkakísérőnek sütöttem egy tanyabulira, az alapreceptet megspékeltem egy kolbászos-füstölt sajtos töltelékkel. Mire kettőt pislogtam, el is fogyott! A 28 cm-es tortaformámba legközelebb 60 dkg lisztből fogom sütni, hogy jobban kitöltse a formát, az alábbi adag inkább a 26 cm-es formába való.

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
500 g liszt
4 g szárított, vagy 20 g friss élesztő
2,5 - 3 dl tej
10 g só
1 kiskanál cukor
2 evőkanál libazsír

A töltelékhez:
2 evőkanál libazsír
20 dkg füstölt (házi) kolbász, vagy szalámi
10 dkg füstölt sajt, reszelve

A kenéshez és díszítéséhez:
1 tojás
2-3 evőkanál mák (vagy szezámmag)

Felfuttatom az élesztőt: 2 dl langyos tejben elkeverem a cukrot meg az élesztőt és várok, míg felhabzik. A lisztet beleszitálom egy tálba, elkeverem benne a sót, majd a közepébe mélyedést készítek és beleöntöm a felfuttatott élesztőt. Hozzáadom a libazsírt, meg a maradék tejet és a tésztát jól kidolgozva, finom tésztává gyúrom. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztem, majd alaposan belisztezett felületre kiborítom és 5 egyenlő részre osztom, minden darabból labdaformát készítek és 10 percig pihenni hagyom, ez idő alatt a kolbászt nagyon apró kockákra vágom, és lereszelem a sajtot, majd mindkettőt négy fele osztom.
Az első tészta labdát kinyújtom (a tortaformától kb 3-4 cm-nél nagyobbra), vékonyan megkenem libazsírral, megszórom az apró kolbász kockák és a reszelt sajt egynegyedével, aztán kinyújtom ugyanakkorára a következő tészta labdát, ráhelyezem az elsőre, megkenem libazsírral, megszórom kolbásszal és sajttal és ezt addig folytatom, míg mind az 5 tésztalap kinyújtva egymásra kerül, a legfelsőre már nem kenek libazsírt és nem szórok semmit. A tésztából körbe levágok egy kb. 3 cm-es szegélyt, azt 4 egyenlő részre osztom és mindegyiket külön feltekerem rózsaformájúra, ezek a „csigák” kerülnek majd a tortaforma közepébe.

A rétegelt tésztakört 16 egyforma körcikkre vágom, a körcikkeket egyenként feltekerem, de nem úgy, mint egy kiflit, hanem úgy, hogy a tésztaháromszög egyik oldala mentén tekerem fel. A feltekert csigákat körben a kerek sütőformába helyezem úgy, hogy a szélesebb felük legyen kifelé, majd a sütőforma közepére helyezem a tészta szegélyéből tekert 4 tésztacsigát. Meleg helyen kelni hagyom, aztán felvert tojássárgájával megkenem, megszórom mákkal, vagy szezámmaggal, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben sütöm 45 percig. Ha a sütés vége felé már elkezd túlságosan pirulni, akkor visszaveszem a hőmérsékletet 180 fokra és lazán letakarom alufóliával a tetejét, hogy meg ne égjen. A sütőből kivéve rácson hagyom langyosra hűlni.

Alaprecept, fázisfotók és formázási útmutató Limaránál.