Újabb őrület söpör végig
az amatőr pékek körében, a napraforgóhoz hasonló
karriert jósolok a napkeréknek.
Hozzávalók egy 26 cm-es
tortaformához:
500 g liszt
4 g szárított, vagy 20 g
friss élesztő
2,5 - 3 dl tej
10 g só
1 kiskanál cukor
2 evőkanál libazsír
A töltelékhez:
2 evőkanál libazsír
(kacsazsírral is készítettem már)
A kenéshez és
díszítéséhez:
1 tojás
2-3 evőkanál mák (vagy szezámmag)
Felfuttatom az élesztőt: 2
dl langyos tejben elkeverem a cukrot meg az élesztőt és várok, míg felhabzik. A
lisztet beleszitálom egy tálba, elkeverem benne a sót, majd a közepébe
mélyedést készítek és beleöntöm a felfuttatott élesztőt. Hozzáadom a libazsírt,
meg a maradék tejet és a tésztát jól kidolgozva, finom tésztává gyúrom. Meleg
helyen, letakarva duplájára kelesztem, majd alaposan belisztezett felületre
kiborítom és 5 egyenlő részre osztom, minden darabból labdaformát készítek és
10 percig pihenni hagyom.
Az első tészta labdát kinyújtom
(a tortaformától kb 3-4 cm-nél nagyobbra), vékonyan megkenem libazsírral, azután
kinyújtom ugyanakkorára a következő tészta labdát, ráhelyezem az elsőre,
megkenem libazsírral és ezt addig folytatom, míg mind az 5 tésztalap kinyújtva
egymásra kerül, de a legfelsőre már nem kenek libazsírt. A tésztából körbe
levágok egy kb. 3 cm-es szegélyt, azt 4 egyenlő részre osztom és mindegyiket
külön feltekerem rózsaformájúra, ezek a „csigák” kerülnek majd a tortaforma
közepébe.
A rétegelt tésztakört 16
egyforma körcikkre vágom, a körcikkeket egyenként feltekerem, de nem úgy, mint
egy kiflit, hanem úgy, hogy a tésztaháromszög egyik oldala mentén tekerem fel.
A feltekert csigákat körben a kerek sütőformába helyezem úgy, hogy a szélesebb
felük legyen kifelé, majd a sütőforma közepére helyezem a tészta szegélyéből
tekert 4 tésztacsigát (részletes elkészítési útmutató Limaránál, fázisfotókkal!)
Meleg helyen kelni hagyom, aztán felvert tojássárgájával megkenem, megszórom szezámmaggal (vagy mákkal) és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben sütöm 45 percig. Ha a sütés vége felé már elkezd túlságosan pirulni, akkor visszaveszem a hőmérsékletet 180 fokra és lazán letakarom alufóliával a tetejét, hogy meg ne égjen. A sütőből kivéve rácson hagyom langyosra hűlni.
Meleg helyen kelni hagyom, aztán felvert tojássárgájával megkenem, megszórom szezámmaggal (vagy mákkal) és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben sütöm 45 percig. Ha a sütés vége felé már elkezd túlságosan pirulni, akkor visszaveszem a hőmérsékletet 180 fokra és lazán letakarom alufóliával a tetejét, hogy meg ne égjen. A sütőből kivéve rácson hagyom langyosra hűlni.
Kolbászos - füstölt sajtos töltelékkel is készült!