Kaptunk egy szép
sertés nyelvet és szívet, ÉP vadast kívánt
belőle. Normál esetben szép lassan, pöszörögve főztem volna, de a kánikulára
való tekintettel előkaptam a kuktát és jó fél óra alatt letudtam.
Hozzávalók:
1 sertésnyelv és egy sertés szív
fél dl olívaolaj
1 sertésnyelv és egy sertés szív
fél dl olívaolaj
1 evőkanál nádcukor
1 nagy fej vöröshagyma
2 szál fehérrépa
5 szál sárgarépa
5 db halványító zeller szár Zeller gumó épp nem volt itthon)
3 babérlevél
6 szem borókabogyó
3 babérlevél
6 szem borókabogyó
10 szem fekete bors
fél dl száraz fehérbor
1 dl tejföl
1 teáskanál (dijoni)mustár
só
1 kiskanál balzsamecet
1 dl tejföl
1 teáskanál (dijoni)mustár
só
1 kiskanál balzsamecet
A zöldségeket megtisztítom, a répaféléket és az angol
zellert szeletelem, a hagymát kockára vágom. A husokat megtisztítom minden az ételbe nem illő
hártyától, és feldarabolom kb. ujjnyi vastag szeletekre. Mivel a kuktám
alapterülete kicsi, felforrósítok egy serpenyőben kevés olíva olajat és a hússzeletek
mindkét oldalát megkérgezem (szép pirosra sütöm) az olajon, ha szükséges, több
részletben – hogy kényelmesen elférjenek, süljenek és ne főjenek, majd
átköltöztetem a kuktába. A hússütés után maradt olajban evőkanálnyi nádcukrot karamellizálok,
hozzáadom a hagymát és üvegesre dinsztelem. Hozzáteszem a zöldségeket, kicsit
átpirítom őket, sózom, borsozom, az egészet beleöntöm a hússzeletek mellé a
kuktába, melléjük teszem a teatojásba zárt fűszereket (szemesbors, boróka bogyó
és babér level) és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ráteszem a kukta
fedelét és sípolástól számítva fél órán át főzöm. Kiengedem a gőzt a kuktából,
leveszem a fedelét, hozzáöntöm a bort és még pár percig főzöm, hogy a bor alkohol
tartalma elillanjon. Kiveszem a húsokat és a teatojásba zárt fűszereket, a
maradékot botmixerrel (vagy blenderben) simára pürésítem a tejföllel, mustárral és balzsamecettel, megkóstolom, ha szükséges, ízesítem.
Visszateszem a mártásba a húsokat és zsemlegombóccal, vagy főtt makarónival
tálalom.
Vadnyúlból készült vadas mártásom.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.