Ha valamire nagyon-nagyon vágyunk, azt előbb-utóbb
beteljesedik. Az utóbbi 20 évben többször jártunk az isztriai Mošćenička Draga -ban,
leginkább fagyizással egybekötött vacsora utáni séták voltak, és én mindig
sóvárogva néztem a kivilágított óvárost, és arra vágytam, hogy egyszer ott szálljunk
meg, az egyik tengerparti villában.
De jó lehet – gondoltam sokszor - olyan helyen lakni, ahol a házhoz saját partszakasz tartozik, nem kell a nyilvános strandra járni, vagy kilométereket gyalogolni, ha egy eldugott öbölbe szeretnénk eltölteni a napot, csak kijönnénk, csobbannánk egyet, esténként a tengerre néző teraszon vacsoráznánk…
De jó lehet – gondoltam sokszor - olyan helyen lakni, ahol a házhoz saját partszakasz tartozik, nem kell a nyilvános strandra járni, vagy kilométereket gyalogolni, ha egy eldugott öbölbe szeretnénk eltölteni a napot, csak kijönnénk, csobbannánk egyet, esténként a tengerre néző teraszon vacsoráznánk…
Na, ilyenekről álmodoztam sok éven keresztül. Aztán tavaly,
szeptember végén valóra vált az álom. ÉP-vel kettesben pihentünk ott pár napot,
egy olyan villában laktunk, közvetlenül a tenger partján, ahonnan az óváros is
köpésnyire van, a hatalmas terasz a tengerre néz és naphosszat
gyönyörködhettünk a nagy kékségbe. A teraszt rozmaringsövény szegélyezte, ennyi
rozmaringot még életemben nem láttam egy helyen.
Hazaérve, az álomnyaralás emlékére főztem ezt a rozmaringos
fügelekvárt, amit most találtam meg a kamrában és kiderült, hogy még meg sem
osztottam a receptjét.
Hozzávalók:
16 ek. demerara nádcukor
fél dl portói
1 ág rozmaring levélkéi, aprítva
fél citrom leve és reszelt héja
A cukrot egy edényben karamellizálom, rádobom a megmosott,
darabokra vágott fügét és együtt főzöm pár percig (a hideg fügétől a karamell
összeugrik, de a hő hatására újra elolvad és szépen körülöleli a füge darabokat).
Hozzáadom az aprított rozmaringot, a portóit és lekvár sűrűségűre főzöm.
Botmixerrel pürésítem, rotyogtatom még 1-2 percig, sterilizált* lekváros üvegbe
teszem, kupakot rá, fejtetőre vele 10 percre, majd mehet a száraz dunsztba
másnapig.
Érett sajtokra való.
*a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még
alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal
együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg
elkészül a lekvár.