2012. július 31.

Rozmaringos fügelekvár


Ha valamire nagyon-nagyon vágyunk, azt előbb-utóbb beteljesedik. Az utóbbi 20 évben többször jártunk az isztriai Mošćenička Draga -ban, leginkább fagyizással egybekötött vacsora utáni séták voltak, és én mindig sóvárogva néztem a kivilágított óvárost, és arra vágytam, hogy egyszer ott szálljunk meg, az egyik tengerparti villában.


De jó lehet – gondoltam sokszor - olyan helyen lakni, ahol a házhoz saját partszakasz tartozik, nem kell a nyilvános strandra járni, vagy kilométereket gyalogolni, ha egy eldugott öbölbe szeretnénk eltölteni a napot, csak kijönnénk, csobbannánk egyet, esténként a tengerre néző teraszon vacsoráznánk…
Na, ilyenekről álmodoztam sok éven keresztül. Aztán tavaly, szeptember végén valóra vált az álom. ÉP-vel kettesben pihentünk ott pár napot, egy olyan villában laktunk, közvetlenül a tenger partján, ahonnan az óváros is köpésnyire van, a hatalmas terasz a tengerre néz és naphosszat gyönyörködhettünk a nagy kékségbe. A teraszt rozmaringsövény szegélyezte, ennyi rozmaringot még életemben nem láttam egy helyen.


Hazaérve, az álomnyaralás emlékére főztem ezt a rozmaringos fügelekvárt, amit most találtam meg a kamrában és kiderült, hogy még meg sem osztottam a receptjét.

Hozzávalók:
1 kg érett füge
16 ek. demerara nádcukor
fél dl portói
1 ág rozmaring levélkéi, aprítva
fél citrom leve és reszelt héja

A cukrot egy edényben karamellizálom, rádobom a megmosott, darabokra vágott fügét és együtt főzöm pár percig (a hideg fügétől a karamell összeugrik, de a hő hatására újra elolvad és szépen körülöleli a füge darabokat). Hozzáadom az aprított rozmaringot, a portóit és lekvár sűrűségűre főzöm. Botmixerrel pürésítem, rotyogtatom még 1-2 percig, sterilizált* lekváros üvegbe teszem, kupakot rá, fejtetőre vele 10 percre, majd mehet a száraz dunsztba másnapig. 
Érett sajtokra való.

*a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.

3 megjegyzés:

Libradri írta...

Kedves Gabojsza!

Most találtam rá a blogodra.
Isteni receptjeid vannak!!!
Imádok főzni és új ötleteket kerestem, de arra gondolni sem mertem, hogy nyaralási ajánlatod is lesz. :)
Kérlek, ha időd engedi küldd el a Mošćenička Draga-ban található villa weboldalát.
Szeretném meglepni magunkat és a véleményed alapján ez egy jó ötlet lenne.
Előre is köszönöm.
Adrienn

Gabojsza írta...

Köszönöm:-)
Az elérhetőség:
http://apartmani-pinia-moscenicka-draga.com/ Jó szívvel ajánlom!

Minden pozitívum mellett annyi a szépséghibája, hogy kocsival nem elérhető, egy gyalogos sétány mellett fekszik, a kocsi őrzött parkolóban marad (pár száz méterre a háztól), a vendég meg egy jópofa kiskocsin odatolja a cuccait a házhoz:-) De a hely, a panoráma, a "belváros" közelsége kárpótol mindezért!

Libradri írta...

Köszönöm, csodaszép hely!