Most, hogy elvonult a vihar és végre, újra lehűlt a levegő,
lehet péntek esti, beszélgetős –borozgatós partit rendezni a barátokkal. Valami
csipegetni való nem árt kíséretnek a bor mellé, lehet az akár egy klasszikus
spanyol tapas magyarosított változata.
Eredetileg ezt az ételt Rioja vörösborral és chorizoval
(paprikás spanyol kolbász) egyszemélyes kis tálkában készítik, de minden
spanyol megnyalná a tíz ujját, ha megkóstolná ezt a tüzes Kadarkával és jóféle
házi paprikás kolbásszal készült változatot, ropogós házi kenyérrel tálalva.
Hozzávalók 4 főre:
1 ek. olívaolaj
2 fej salotta hagyma félkarikára vágva
25 dkg paprikás kolbász
1 fej fokhagyma
Egy méretes serpenyőben, a felhevített olajon üvegesre párolom
a salottát, hozzáadom a nem túl vékony karikákra vágott kolbászt, kiolvasztom annak
zsírját, majd az egészben hagyott fokhagymafejet vízszintesen elfelezem és a
vágott végével lefelé beleállítom a serpenyőbe. Pár percig pirítom, majd
felöntöm a borral és lassú tűzön, lefedve addig párolom, míg a bor a felére
redukálódik.
Egyszemélyes tálkákba szedem, a krémesre sült fokhagymát
kinyomkodom a héjából és a kolbászhoz adom. Friss kenyérrel, káposztasalátával és
egy (-két) pohár Kadarkával tálalom.