Egy adag jól behűtött madártejet, ebben a kánikulában, ki kér ?…
Életem legjobb madártejét az Alpár utcai Olimpia étteremben ettem. Szerencsére nem csak egyszer, mert Takács
Lajoséknál nyitás óta szinte folyamatosan kapható a „kultikus” madártej a déli menühöz.
Íme a receptje: 12 tojássárgáját habosra keverünk 100 g kristálycukorral és 50 g barnacukorral, majd
belekeverjük hét dl tej és 7 dl
tejszín (30% zsírtartalmú, NEM főzőtejszín!) keverékébe és hozzáadjuk egy vaníliarúdnak a kikapart belsejét. 85°C-ig
melegítjük, majd leszűrjük és lehűtjük.
A 12 tojás fehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük, és
mikróban 60 másodperc alatt elkészítjük. Tálaláskor a habra pirított
mogyorókrémet csurgatunk.
A mikrómat kidobtam, így a fehérjehabot tejben szoktam
megfőzni, de Móni kipróbálta a mikrós módszert és működik! Amikor a kép készült, éppen pirított mogyorókrém sem volt itthon. De ez a madártej…hmmm…
Csak friss, megbízható helyről származó, alaposan megmosott
tojásból készítsük.