2012. július 3.

Takács Lajos kultikus madárteje



Egy adag jól behűtött madártejet, ebben a kánikulában, ki kér ?…

Életem legjobb madártejét az Alpár utcai Olimpia étteremben ettem.  Szerencsére nem csak egyszer, mert Takács Lajoséknál nyitás óta szinte folyamatosan kapható a „kultikus” madártej a déli menühöz.
Íme a receptje: 12 tojássárgáját habosra keverünk 100 g kristálycukorral és 50 g barnacukorral, majd belekeverjük hét dl tej és 7 dl tejszín (30% zsírtartalmú, NEM főzőtejszín!) keverékébe és hozzáadjuk egy vaníliarúdnak a kikapart belsejét. 85°C-ig melegítjük, majd leszűrjük és lehűtjük.
A 12 tojás fehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük, és mikróban 60 másodperc alatt elkészítjük. Tálaláskor a habra pirított mogyorókrémet csurgatunk.

A mikrómat kidobtam, így a fehérjehabot tejben szoktam megfőzni, de Móni kipróbálta a mikrós módszert és működik! Amikor a kép készült, éppen pirított mogyorókrém sem volt itthon.  De ez a madártej…hmmm…

Csak friss, megbízható helyről származó, alaposan megmosott tojásból készítsük.