2012. július 3.

Takács Lajos kultikus madártejeEgy adag jól behűtött madártejet, ebben a kánikulában, ki kér ?…

Életem legjobb madártejét az Olimpiában ettem.  Szerencsére nem csak egyszer, mert Takács Lajoséknál nyitás óta szinte folyamatosan kapható a „kultikus” madártej a déli menühöz.
Íme a receptje: 12 tojássárgáját habosra keverünk 100 g kristálycukorral és 50 g barnacukorral, majd belekeverjük hét dl tej és 7 dl tejszín (30% zsírtartalmú, NEM főzőtejszín!) keverékébe és hozzáadjuk egy vaníliarúdnak a kikapart belsejét. 85°C-ig melegítjük, majd leszűrjük és lehűtjük.
A 12 tojás fehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük, és mikróban 60 másodperc alatt elkészítjük. Tálaláskor a habra pirított mogyorókrémet csurgatunk.

A mikrómat kidobtam, így a fehérjehabot tejben szoktam megfőzni, de Móni kipróbálta a mikrós módszert és működik! Amikor a kép készült, éppen pirított mogyorókrém sem volt itthon.  De ez a madártej…hmmm…

Csak friss, megbízható helyről származó, alaposan megmosott tojásból készítsük.

9 megjegyzés:

t3v, az okostojas írta...

a szalmonella baktérium 70 fok felett elpusztul így is, úgy is.

Gabojsza írta...

Ahogy mondod okostojás:-)

t3v, az okostojas írta...

mármint akkor is, ha nem mosom meg a bolti tojást és véletlenül volt rajta :)

Vicica írta...

a mikróba hogyan kell a fehérjét megcsinálni?

Gabojsza írta...

Be van linkelve a "Móni kipróbálta" szövegben:-)

Unknown írta...

Két kérdésem lenne:
Honnan tudom, hogy elérte a 70 fokot? (Frissen szült anyukának vinném, és nem akarom nyers tojással bombázni. :-)
És ha tejben főzöm ki a fehérjét, az ugyanaz a tej, amit utána a sárgájához öntök?
Köszi!

Gabojsza írta...

Igen, a tej ugyanaz:-) A 70 fok pedig legyen inkább 85 C-fok és bizony nem árt hozzá egy konyhai hőmérő. Ha nincs, kétesélyes a dolog...készítettem már "rántottát" 12 tojásból... mert "még nem jó, még nem jó, már nem jó" volt.

Napraforgó írta...

Amíg főztem, tökéletesnek tűnt, de mire kihűlt, teljesen darabos lett, mint amikor kicsapódik a tojás. Mit csináltam rosszul? Valahogy extra módon kell hűteni? Közben kevergetni?

Gabojsza írta...

Levetted a kályháról, miután megfőzted? Mert ha ott maradt, tovább főtt... Legjobb azonnal hűvösre tenni (pld. kőpadlóra), mert kényes jószág...