Slow food, ráérős itthoni hamburgerezéshez Limara receptje szerint készítettem, de nem volt itthon tejem, így tejsavót használtam. Ezúttal is beigazolódott, mennyivel
jobb állagú tészta lesz tönkölylisztből, mint a normál, Bl 55-ből, a
végeredmény meg … ismétlésért kiállt.
Hozzávalók 10 darabhoz:
2 dl langyos tej (nálam savó)
2 dl langyos tej (nálam savó)
2 teáskanál cukor
(Limara 2 evőkanállal tett bele, de elnéztem)
1 teáskanál só
40 g olaj
1 tojás
100 g joghurt
60 dkg fehér
tönkölyliszt
20 g friss, vagy 4 g szárított élesztő
+ 1 tojás, meg
szezámmag a tetejére
A dagasztógép táljába teszem a hozzávalókat és hagyom,
hogy a gép rugalmas, sima tésztát gyúrjon. Tiszta konyharuhával letakarom és
meleg helyen hagyom duplájára kelni, majd kiveszem a kelesztő tálból ,
lisztezett felületre
borítom és 10 egyforma, kb. 115 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként
megformázom (virgolom) a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsin hagyom
ismét duplájára kelni.
Lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal és 180
fokos sütőben sütöm pirulásig.
Frissen
az igazi.