2012. július 13.

Paradicsomos rakott cukkini


Édesanyám kertje ontja a szebbnél-szebb, sárga, narancs és zöld cukkinit, alig győzzük enni. Volt egy nyár, mikor szinte minden étel mángolddal készült, na most hasonló a helyzet, cukkinivel. Hetente készül egy nagy adag főzelék, fogy nyersen - salátákba, készítem kovászolva (mint az uborkát), sütöm tócsniba, sütöm sütőben, rántom, főzöm levesbe és rétegezem sütőtálba sajttal, hússal, vagy anélkül (40 cukkinis receptem ITT).

Hozzávalók 2 főre:
2 kis salátacukkini (zöld és sárga), vékonyan felszeletelve
1-2 ek olivaolaj
1,5-2 dl fűszeres paradicsomlé (vagy ketchup)
mozzarella, reszelve (minél több, annál jobb)
só, frissen őrölt bors
aprított zöldfűszer (bazsalikom, petrezselyem, vagy koriander)

Egy sütőtálat kiolajozok, és az alját tetőcserépszerűen kirakom felváltva a zöld és sárga cukkinikarikákkal. Sózom, borsozom, megszórom aprított zöldfűszerrel, majd a cukkíni sorra teszek pár kanál fűszeres paradicsomszószt és egy marék reszelt mozzarella sajtot. Erre újabb sor cukkíni szelet, só, bors, fűszer, majd újra paradicsomlé és sajt, mindaddig, míg megtelik a sütőtálam. Az utolsó reteg cukkínire már csak sajtot szórok és betolom a tálat a 200 fokra előmelegített sütőbe, 20-25 percre (nem baj, ha a cukkíni nem lesz vajpuha).
Egy pohár hűs fehérborral kellemes, diétás vacsora.
Macsós pasik kaphatnak mellé egy szelet sültet.