Édesanyám kertje ontja a
szebbnél-szebb, sárga, narancs és zöld cukkinit, alig győzzük enni. Volt egy
nyár, mikor szinte minden étel mángolddal készült, na most hasonló a helyzet,
cukkinivel. Hetente készül egy nagy adag főzelék, fogy nyersen - salátákba,
készítem kovászolva (mint az uborkát), sütöm tócsniba, sütöm sütőben, rántom,
főzöm levesbe és rétegezem sütőtálba sajttal, hússal, vagy anélkül (40 cukkinis receptem ITT).
Hozzávalók 2 főre:
2 kis salátacukkini (zöld és sárga),
vékonyan felszeletelve
1-2 ek olivaolaj
1,5-2 dl fűszeres paradicsomlé (vagy ketchup)
mozzarella, reszelve (minél több, annál
jobb)
só, frissen őrölt bors
aprított zöldfűszer (bazsalikom,
petrezselyem, vagy koriander)
Egy sütőtálat kiolajozok, és az alját tetőcserépszerűen kirakom
felváltva a zöld és sárga cukkinikarikákkal. Sózom, borsozom, megszórom
aprított zöldfűszerrel, majd a cukkíni sorra teszek pár kanál fűszeres
paradicsomszószt és egy marék reszelt mozzarella sajtot. Erre újabb sor cukkíni
szelet, só, bors, fűszer, majd újra paradicsomlé és sajt, mindaddig, míg
megtelik a sütőtálam. Az utolsó reteg cukkínire már csak sajtot szórok és
betolom a tálat a 200 fokra előmelegített sütőbe, 20-25 percre (nem baj, ha a
cukkíni nem lesz vajpuha).
Egy pohár hűs fehérborral kellemes, diétás
vacsora.
Macsós pasik kaphatnak mellé egy szelet
sültet.