2012. július 30.

Barackos, kakukkfüves füge lekvár


Némi előnye is van a globális felmelegedésnek: már érik a füge és még barack is van! Lekvárban végezték.

Hozzávalók:
1250 g érett füge
750 g őszibarack (tisztán, hámozás-magozás után mérve)
250 g nádcukor (nálam Xukor)
kis csokor friss kakukkfű
fél citrom leve
egy kupica fehér rum (baccardi)
1 csomag lekvárzselésítő

Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.

A barackokat megmosom, 8-10 másodpercre gyöngyözve forró vízbe teszem, szűrőkanállal kiveszem, azon melegében (gumikesztyűben) lerántom a bőrét és cafatokra szedem, kidobom a magokat. A megmosott fügéket negyedelem, rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a (nád)cukorral, a lekvárzselésítővel, a citromlével és a kakukkfű levélkéivel, majd forrástól számítva 5 -8 percig főzöm. Botmixerrel turmixszolom, hozzáadom a barackot és még 5 percig főzöm, belelöttyintem a rumot és még 1-2 percig kevergetve hagyom főni, majd kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem a lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig, majd irány a kamrapolc.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Hogy én miért nem kapok sehol fügét?:) Még fügefát is rendeltem a tavaszon, az se jött meg azóta se, pedig annyira szerettem volna.
Finom és különleges lehet ez a dzsem.

Sándor írta...

Kedves Kati!
Ha nem délen, napsütötte részén laksz, a fügefa nem fog gyümölcsöt érlelni. Nagy piacokon lehet beszerezni finom érett fügét (Szeged, Budapest, Miskolc, Debrecen..)