Tőle származik az a halcsorba recept is, ami korpaciberével van savanyítva, melynek készítését Emil sógorom Édesanyja tanított meg.
Hozzávalók:
friss hal vegyesen (ponty, harcsa, sügér, kárász), vagy
halcsont, fej, farok
2-3 evőkanál olaj
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
2 fej hagyma
2 paprika (lehetőleg piros)
2 paradicsom
2 krumpli
korpacibere* (borş), vagy ecet
csokornyi friss lestyán és petrezselyem zöldje
só
A kopoltyúktól megtisztított, kizsigerelt halat, vagy
halcsontot sós vízben feltesszük főni. Lehabozzuk, lezsírozzuk. Ha megfőttek, a
levet leszűrjük, a halfejet félretesszük a tálaláshoz, a többi csontról
leszedegetjük a halhúst és a szűrt lével együtt félretesszük.
A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát felaprítjuk, a
krumplit kis kockákra vágjuk, a többi zöldséget a reszelő nagylyukú oldalán
lereszeljük. A hagymát 2-3 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a
többi zöldséget és pár perc alatt megdinszteljük, felöntjük a hallével és
puhára főzzük. Savanyítjuk ízlés szerint korpaciberével (vagy ecettel),
aprított lestyán és petrezselyem zöldjével megszórjuk és beletesszük a
félretett, kicsontozott halhúst. Csípős zöldpaprikával tálaljuk.
Ebben a kánikulában igazán üdítő, érdemes elkészíteni! Hűvös időben forrón, kánikulában langyosan tálalva az igazi.
*A korpacibere az erdélyi és román konyha
leveseinek, csorbáinak elengedhetetlen hozzávalója. Magunk is készíthetünk,
mindössze 1 kg búzakorpára, 1 szelet kovászos kenyérre és 3 liter vízre van
szükség hozzá, 3-5 nap alatt elkészül. A forrásban lévő vizet ráöntjük a
búzakorpára, hagyjuk langyosra hűlni, öntsük befőttes üvegbe, tegyünk a tetejére
egy szelet kovászos kenyeret, fedjük le és tegyük meleg helyre. Mindennap
habozzuk le és keverjük meg. 3-5 nap alatt szépen besavanyodik és elkészül a
ciberénk. Szűrjük le és tartsuk hűtőben (egy hétig eláll), a sűrűjéből tegyünk
félre a következő adaghoz, kovásznak (a második adaghoz már kenyér sem kell).