2013. május 30.

Ordás pite


Kaptam ma egy kedves levelet, tört magyarsággal írták és segítségemet kérték ordás pite recept ügyében. Egyből eszembe jutott a sestinai esztenánáról hozott ordával készült pite, amit legkedvesebb nagynéném sütött nekünk a Szalárdon (a képek is ott készültek). Ez nem a kapros-ordás, amit kelt tésztával sütnek, de reményeim szerint Editnek – a levél írójának – sikerül vele visszaidézni a gyerekkori kolozsvári ízeket.


Hozzávalók, a tésztához:
fél kg liszt
100 g vaj
4 tojás sárgája
1 csomag sütőpor (12 g)
1 evőkanál (házi) vaníliás cukor
80-100 g (nád)cukor,
1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:
1 kg orda
evőkanál (házi) vaníliás cukor
4 tojásfehérje + 1 egész tojás
100-150 g cukor (kellemesen édes legyen)
mazsola (opcionális, nálunk nem játszik)

Elkészítjük a tölteléket: a tojásfehérjéket a cukorral és vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tojás sárgáját, az ordát (és mazsolát).

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, pihentetjük fél órát, majd elfelezzük, a tepsink méretére kinyújtjuk, az  egyik lapot sütőpapírral kibélelt magas falú tepsibe tesszük, megszórjuk 1-2 evőkanál búzadarával, rásimítjuk a tölteléket, betakarjuk a második tésztalappal, megszórjuk cukorral és 180 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Langyosra hűtve, kockákra vágva tálaljuk.