Kaptam ma egy kedves levelet, tört magyarsággal
írták és segítségemet kérték ordás pite recept ügyében. Egyből eszembe
jutott a sestinai esztenánáról hozott ordával készült pite, amit legkedvesebb
nagynéném sütött nekünk a Szalárdon (a képek is ott készültek). Ez nem a kapros-ordás, amit kelt tésztával
sütnek, de reményeim szerint Editnek – a levél írójának – sikerül vele visszaidézni a
gyerekkori kolozsvári ízeket.
Hozzávalók, a tésztához:
fél kg liszt
fél kg liszt
100 g vaj
4 tojás sárgája
1 csomag sütőpor (12 g)
1 evőkanál (házi) vaníliás cukor
80-100 g (nád)cukor,
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
1 kg orda
2 evőkanál (házi) vaníliás cukor
4 tojásfehérje + 1 egész tojás
100-150 g cukor (kellemesen édes legyen)
mazsola (opcionális, nálunk nem játszik)
Elkészítjük a tölteléket: a
tojásfehérjéket a cukorral és vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd
belekeverjük a tojás sárgáját, az ordát (és mazsolát).
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk,
pihentetjük fél órát, majd elfelezzük, a tepsink méretére kinyújtjuk, az egyik lapot sütőpapírral kibélelt magas falú tepsibe
tesszük, megszórjuk 1-2 evőkanál búzadarával, rásimítjuk a tölteléket,
betakarjuk a második tésztalappal, megszórjuk cukorral és 180 fokos sütőben 40-45
percig sütjük. Langyosra hűtve, kockákra vágva tálaljuk.