Idén áprilisban gasztroblogger körökben végigsöpört egy
csípős káposztasaláta recept, egytől-egyik ódákat zengtek róla akik
elkészítették. A receptje a Kifőztük magazin áprilisi számában jelent meg, én
meg azóta készülök megcsinálni, de az állandó időhiány, na meg a tudat, hogy
Édesanyám világbajnok káposztasalátája nagyjából mindig van a hűtőnkben, eddig
visszatartott. De most megvettem hozzá a friss káposztát, és végre
elkészítettem. Igaz, nem pont úgy, mert került bele egy jégcsap retek is, meg
némi szezám a tetejére, almaecet helyett Max barátom chilis ecetkülönlegessége
és erős Pista helyett a saját chililekvárom került bele, amit még ősszel főztem
14 féle chiliből (Szimpla Piaci beszerezés volt vetőmag kinyerése céljából).
Egy napot állt a hűtőben, szépen összeértek az ízek, nagyon jól passzolt a
grillezett tarja mellé, amihez köretként ettük.
Hozzávalók:
1 kis fej (új)káposzta
2 db sárgarépa
2 db sárgarépa
1 jégcsapretek
4 evőkanál chilis ecet (vagy almaecet)
2 evőkanál nádcukor, vagy méz
4 evőkanál víz
1-2 evőkanál chililekvár
4 evőkanál chilis ecet (vagy almaecet)
2 evőkanál nádcukor, vagy méz
4 evőkanál víz
1-2 evőkanál chililekvár
1 evőkanál szezámolaj
só, frissen őrölt bors
só, frissen őrölt bors
szezámmag a tálaláshoz (opcionális)
A káposztát legyalulom, a sárgarépát és jégcsap retket
durvára reszelem. A többi hozzávalót jól összekeverem, majd a saját szám íze
szerint addig igazítok az édességén, sósságán, savanyúságán és csípősségén, míg
kedvemre való nem lesz. Alaposan elkeverem a zöldségekkel, majd jól záródó
dobozban beteszem a hűtőbe legalább egy éjszakára. Szárazon pirított
szezámmaggal megszórva tálalom. Magában, köretnek, bárhogyan, abbahagyhatatlan.