Lillafüredre több okból érdemes kirándulni. Gasztronómiai
szempontból a legnyomósabb ok mindenképp a Pisztrángtelep és hangulatos erdei
sütödéje. És ha jól belakmároztunk a
helyszínen friss, grillezett pisztrángból, mindenképp érdemes haza is vinni pár
darab jól eltartható füstölt pisztrángot, amit el lehet fogyasztani magában,
vagy el lehet készíteni krémnek, netán „tortának”,
friss tavaszi zöldekkel.
Hozzávalók:
20 dkg lillafüredi füstölt pisztráng
10 dkg túró
20 dkg lillafüredi füstölt pisztráng
10 dkg túró
1 kis salotta hagyma, aprítva
10 dkg barna csiperke, lereszelve
1 csokor friss turbolya
1 csokor friss turbolya
maréknyi friss, zsenge csalánhajtás
2 dl zabpehely
2 tojás
2 gerezd fokhagyma, reszelve
frissen őrölt bors
pár szál friss (vagy1 mk morzsolt) kakukkfű
kevés só
2 tojás
2 gerezd fokhagyma, reszelve
frissen őrölt bors
pár szál friss (vagy1 mk morzsolt) kakukkfű
kevés só
vaj és zsemlemorzsa a sütéshez
A csalánt megmosom, leforrázom, leszűröm és felaprítom. A
pisztrángot lebőrözöm, kifilézem, és villával összeaprítom. Az összes
hozzávalót alaposan összekeverem, és kivajazott, zsemlemorzsával beszórt, kedvenc
Pataki kerámia kuglófsütő formámba kanalazom.
180 Celsius-fokra előmelegített
sütőben, 45-50 perc alatt megsütöm. Melegen vagy hidegen, önmagában, vagy
salátával tálalom.