2013. május 8.

Lillafüredi füstölt pisztrángtorta zsenge csalánnal és turbolyával


Lillafüredre több okból érdemes kirándulni. Gasztronómiai szempontból a legnyomósabb ok mindenképp a Pisztrángtelep és hangulatos erdei sütödéje.  És ha jól belakmároztunk a helyszínen friss, grillezett pisztrángból, mindenképp érdemes haza is vinni pár darab jól eltartható füstölt pisztrángot, amit el lehet fogyasztani magában, vagy el lehet készíteni  krémnek, netán „tortának”, friss tavaszi zöldekkel.

Hozzávalók:
20 dkg lillafüredi füstölt pisztráng
10 dkg túró
1 kis salotta hagyma, aprítva
10 dkg barna csiperke, lereszelve
1 csokor friss turbolya
maréknyi friss, zsenge csalánhajtás
2 dl zabpehely
2 tojás
2 gerezd fokhagyma, reszelve
frissen őrölt bors
pár szál friss (vagy1 mk morzsolt) kakukkfű
kevés só
vaj és zsemlemorzsa a sütéshez

A csalánt megmosom, leforrázom, leszűröm és felaprítom. A pisztrángot lebőrözöm, kifilézem, és villával összeaprítom. Az összes hozzávalót alaposan összekeverem, és kivajazott, zsemlemorzsával beszórt, kedvenc Pataki kerámia kuglófsütő formámba kanalazom. 


180 Celsius-fokra előmelegített sütőben, 45-50 perc alatt megsütöm. Melegen vagy hidegen, önmagában, vagy salátával tálalom.