2013. május 6.

Füstölt kacsamell

kép forrása: sousvidetools.com


Csudajó "játékra" tettem szert: egy asztali (kézi) füstölő készülékre. A Konyhakiállításon láttam meg a SousVide Supreme standján, meg is kóstoltam a frissen füstölt lazacot és sárgarépát, és eldöntöttem, hogy nekem ilyen KELL. 
Mi mindenre fogom ezt használni! Nem kell többé wokban rizzsel ésteafűvel bohóckodnom ha kacsamellet, vagy csirkemellet akarok füstölni, bármikor feldobhatom vele egy főtt tojás, pár Szent Jakab kagyló, vagy akár egy vajas kenyér ízét, de füstölt sóra sem kell már költenem, előállítom magam, bármikor. Percek alatt, tisztán, anélkül, hogy beindulna a konyhában a füstjelző.

Az első, amin kipróbáltam egy saját készítésű chili pehely volt (még ősszel vettem piros chilit, megszárítottam, késes robotgépben pehellyé őröltem, majd megfüstöltem), fokhagymás-chilis garnélát fogok vele ízesíteni. Meg ki tudja, még mi mindent…
Az alábbi kacsamell is dobogós.


Hozzávalók 4 főre:
4 db kacsamell filé
tengeri só és frissen őrölt bors

A húst megmosom, konyhai papírtörlővel megszárítom, eltávolítom az esetleges tokokat és a bőrös oldalát egy nagyon éles késsel beirdalom, ügyelve arra, hogy csak a hájréteget vágjam át, a húsba ne vágjak bele. Mindkét oldalát fűszerezem: tekerek rá borsot, megszórom jóféle tengeri sóval (ehhez Maldont, vagy fleur de sel-t használok), a bőrös részébe kicsit bele is masszírozom, hogy jusson a vágásokba is.
A legvastagabb aljú serpenyőmet (szárazon) forróra hevítem , beleteszem a kacsamellet bőrös oldalával lefelé, és 5-6 percig sütöm. Megfordítom és a másik oldalát is sütöm 3-4 percig. Ezután vagy betolom a 90°C-ra előmelegített sütőbe 20 percre, vagy ha luxusnak tartom 2 kacsamell miatt befűteni a sütőt, akkor lefedem a serpenyőt, a lehető legalacsonyabbra veszem alatta a hőforrást és 8-10 percig békén hagyom.  Ha kész, kiveszem a kacsamelleket egy előmelegített tálba, a tálat lefedem folpack fóliával és begyújtom a füstölőt (almafa forgáccsal), bedugom a csövét a fólia alatt a tálba és 2 percig füstölöm. Elzárom a füstölőt, kihúzom a csövét, visszazárom a fóliát és még 2-3 percig pihentetem a füsttel telített edényben. Szeletelve tálalom, salátával.

Az ismerősöket már riasztottam cseresznye, alma, tölgy és egyéb faforgács gyűjtése ügyében, de készen is kapható többféle. 

kép forrása: cuisinetechnology.com

Ezentúl nem csak télen füstölünk!