kép forrása: sousvidetools.com |
Csudajó "játékra" tettem szert: egy asztali (kézi) füstölő készülékre. A Konyhakiállításon láttam meg a SousVide Supreme standján, meg is
kóstoltam a frissen füstölt lazacot és sárgarépát, és eldöntöttem, hogy nekem
ilyen KELL.
Mi mindenre fogom ezt használni! Nem kell többé wokban rizzsel ésteafűvel bohóckodnom ha kacsamellet, vagy csirkemellet akarok füstölni,
bármikor feldobhatom vele egy főtt tojás, pár Szent Jakab kagyló, vagy akár egy
vajas kenyér ízét, de füstölt sóra sem kell már költenem, előállítom magam,
bármikor. Percek alatt, tisztán, anélkül, hogy beindulna a konyhában a
füstjelző.
Az első, amin kipróbáltam egy saját készítésű chili pehely
volt (még ősszel vettem piros chilit, megszárítottam, késes robotgépben
pehellyé őröltem, majd megfüstöltem), fokhagymás-chilis garnélát fogok vele
ízesíteni. Meg ki tudja, még mi mindent…
Az alábbi kacsamell is dobogós.
Hozzávalók 4 főre:
4 db kacsamell filé
tengeri só és frissen őrölt bors
A húst megmosom, konyhai papírtörlővel megszárítom,
eltávolítom az esetleges tokokat és a bőrös oldalát egy nagyon éles késsel beirdalom,
ügyelve arra, hogy csak a hájréteget vágjam át, a húsba ne vágjak bele. Mindkét
oldalát fűszerezem: tekerek rá borsot, megszórom jóféle tengeri sóval (ehhez
Maldont, vagy fleur de sel-t használok), a bőrös részébe kicsit bele is
masszírozom, hogy jusson a vágásokba is.
A legvastagabb aljú serpenyőmet (szárazon) forróra hevítem
, beleteszem a kacsamellet bőrös oldalával lefelé, és 5-6 percig sütöm. Megfordítom
és a másik oldalát is sütöm 3-4 percig. Ezután vagy betolom a 90°C-ra
előmelegített sütőbe 20 percre, vagy ha luxusnak tartom 2 kacsamell miatt
befűteni a sütőt, akkor lefedem a serpenyőt, a lehető legalacsonyabbra veszem
alatta a hőforrást és 8-10 percig békén hagyom. Ha kész, kiveszem a kacsamelleket egy
előmelegített tálba, a tálat lefedem folpack fóliával és begyújtom a füstölőt
(almafa forgáccsal), bedugom a csövét a fólia alatt a tálba és 2 percig
füstölöm. Elzárom a füstölőt, kihúzom a csövét, visszazárom a fóliát és még 2-3
percig pihentetem a füsttel telített edényben. Szeletelve tálalom, salátával.
Az ismerősöket már riasztottam cseresznye, alma, tölgy és
egyéb faforgács gyűjtése ügyében, de készen is kapható többféle.
kép forrása: cuisinetechnology.com |
Ezentúl nem
csak télen füstölünk!