2013. december 21.

Wokban füstölt kacsamell


Karácsony napjára nálunk a leggyakrabban pulyka és kacsasült készül. Egész pulykát már évek óta nem sütök (nem győztük enni a maradékot), de ez a pulykarolád állandó szereplője az ünnepi ebédnek, egyszer egy évben követem el, Adél lányom kérésre. Ha kacsacombot sütök, a pezsgős változat a nyerő, de egy házilag füstölt kacsamell különleges és finom. Ha nincs a háznál Smoking Gun, akkor is rém egyszerű elkészíteni, kell hozzá egy mély wok edény, meg némi alufólia.
A teafűvel füstölt kacsamell ötlete az epicurious-ról származik, 2010-ben  füstölési láz söpört végig a magyar blogokon is, sokan írtak már róla, kicsit már feledésbe is merült… Ez most a saját verzióm, keleties fűszerezéssel.
Hozzávalók 4 főre:
4 db bőrös kacsamell (olyan 20-25 dekás darabok)
A páchoz:
keleti fűszerkeverék (só, őrölt paprika, szárított hagyma, őrölt gyömbér, currypor, őrölt koriander, frissen őrölt bors)
2-3 ek sötét szójaszósz
2-3 ek (ShaoXing) rizsbor
A füstöléshez:
2 evőkanál fekete tealevél
4 evőkanál rizs (a legolcsóbb fajta)
2  csillagánizs, mozsárban összetörve
1 kiskanál őrölt fahéj
2 evőkanál barna nádcukor
A mellek bőrét éles késsel bekockázom, tekerek rájuk borsot, beledörzsölöm a keleti fűszerkeveréket, meglocsolom a szójaszósszal és rizsborral és jól záródó edényben hagyom a hűtőben pácolódni egy éjszakát.
A pácból kivéve a kacsamellek bőrös oldalát pirosra sütöm egy füstölésig hevített, öntöttvas serpenyőben. Közben a wokot 2 rétegben kibélelem (grill) alufóliával úgy, hogy körben bőven kilógjon a fólia, ugyanezt teszem a wok fedőjének belső részével is. A fóliával kibélelt wokba teszem a füstöt adó keveréket: rizs és teafű, barna nádcukor és fűszerek. Ezt magas lángon addig melegítem, amíg füstölni kezd. Ekkor ráteszek egy fémrácsot, ami legalább 5-6 cm-re a füstölgő keverék fölött tartja a húst,


melyet bőrös oldalával felfelé helyezek a rácsra, erre jön az alufóliával bélelt fedő. A fedőről és a wokból kilógó fóliát összezárom (óvatosan, mert forró!), a lángot egészen alacsonyra veszem és 8 percig füstölöm. Ezt követen elzárom a lángot, leveszem a wokot a tűzhelyről és további 10 percig hagyom állni a húst a füstben, azaz a lezárt wokban.


Ezután kicsomagolom, felszeletelem és tálalom. Csodásan aromás, utánozhatatlanul szaftos és puha rozé kacsamelleket tálalok tetszés szerinti körettel.