2013. december 29.

Grapefruitos édeskömény saláta


A karácsonyi nagy trakta után beiktattunk egy halnapot, amikor egy gyönyörű, egykilós lazacfilét sütöttünk friss bazsalikommal és aszalt paradicsommal töltve, mellé dobtam össze ezt a salátát. Adél lányom azonnal felvette a megismételendők közé. Köretnek vagy magában, igazi ízélmény.
Hozzávalók 4 főre:
1 gumó édeskömény
2 marék rucola
1  fej lilahagyma
1-2 grapefruit
pár evőkanál (citromos, vagy mandarinos) olívaolaj
só (Maldon) és frissen őrölt bors

A konyhakész (megpucolt, megmosott) édesköményt és lilahagymát  negyedelem, majd vékonyra felszeletelem, salátás tálban összekeverem a rucolával. A grapefruitot megpucolom és kifilézem (itt egy jó kis videó, hogyan filézzünk ki egy grapefruitot), a filéket hozzáadom a salátához, a filézés után megmaradt részből a levet a salátára facsarom. Meglocsolom az egészet kevés (citromos, vagy mandarinos) olívaolajjal, tekerek rá kevés borsot, ízlés szerint picit sózom, alaposan összeforgatom és azonnal tálalom.
Fenti mennyiségből köretnek elegendő adag lett 4 főre.