2013. december 17.

Nagy karácsonyi könyvajánló

Karácsonyra könyvet kapni jó. Szakácskönyvet nem kevésbé :-) Néhány kedvencem mutatom meg, azokat, amiket szívesen forgatok és mostanában jelentek meg.

Segal Viktor – Piknik



Gyerekkoromban sokat piknikeztünk, leginkább a Maros parton, Dédától fentebb. Szívesen emlékszem vissza ezekre a piknikekre, bár gasztronómiai szempontból eléggé egysíkúak voltak: padlizsánkrém vagy zakuszka, juhtúró, zöldhagyma, flekken, vagy mititei volt általában a menü. Nem így Segal Viktor harmadik szakácskönyvében, melyben külön-külön találunk hangulatteremtő recepteket erdőn-mezőn, folyóparton, városban, a Balatonnál, és a tengernél bevethető piknik-fogásokról. Nem egyszerű ételreceptek ezek, hanem családdal, barátokkal megélt, gasztronómiai kalandozással fűszerezett úti élmények, életképekkel fűszerezve. Az ételeken keresztül csábít utazásra – egyszerűen, szabadon!
A fogások (81 recept!) elméletileg 20 perc alatt elkészülnek és mindegyik fogyasztható a szabadban, a könyvben mindezt sok-sok hangulatkép illusztrálja. Én biztosan nem várok tavaszig a spenótos édeskömény saláta elkészítésével (sem)!
Segal Viktor – Piknik
Libri Kiadó
2013
295 oldal
5.990.-Ft 


Hugh Fearnley-Whittingstall – Három jó dolog a tányéron


Hugh nevetségesen egyszerű új könyve igazi ötlettár azoknak (is), akik úgy érzik, megszokott receptjeik fénye megkopott, nincs új ötletük, szakácsművészetük kátyúban tengődik. Az alapelve az, hogy bármelyik fogásban három jó dolog van a tányéron. Javarészt könnyen beszerezhető alapanyagokból, sok-sok zöldségből, húsból és halból mutat egyszerű, könnyen elkészíthető ételeket. 3-3 verhetetlen ízkombináción alapuló fogásaihoz társít plusz egy hozzávalót, a cserebere, vagy kicsit másképp rovatokban plusz ötleteket kínál, amivel az eredeti receptből kiindulva, egy további alapanyag, vagy íz hozzáadásával, vagy épp a három alapvető jó dolog valamelyikének lecserélésével új étel születik. Vannak klasszikus ízkombinációk, de sok új, elsőre meglepő ízhármast is bemutat. Ötletelésre késztet, a könyv puszta átlapozása közben cikáztak a fejemben a jobbnál-jobb ötletek. Ma ebédre esélyes a sonka-tök-narancslekvár hármas!
Hugh Fearnley-Whittingstall – Három jó dolog a tányéron
Alexandra Kiadó
2013
416 oldal
4.999.-Ft

Nigella Lawson – Nigella ünnepi lakomái


Nigella rajongó lévén csak ajánlani tudom a nemrég megjelent kötetet, melynek angol eredetije 2004-ben jelent meg (Feast címmel), és melyben – mint Nigella könyveiben általában – olyan receptek vannak, melyek nem mennek ki a divatból, így évek múlva is kézbe lehet venni, ha karácsonyi, vagy netán szülinapi vacsorához keresünk ötletet, vagy receptet.  Idén karácsonyra biztosan elkészítem a juharszirupban sült paszternákot, de hamarosan sort kerítek a kardamomos basmati rizzsel körített sztroganov gombára is. Ezt is, mint az összes itthon megjelent Nigella könyvet a Szukits Kiadónak köszönhetjük.
Nigella Lawson – Nigella ünnepi lakomái
Szukits Könyvkiadó
2013
256 oldal
7.500.-Ft

Jamie 30 percesek


Finom ételek villámgyorsan, avagy 50 ételsor (előétel-főétel-desszert), amit – megfelelő munkaszervezés mellett – 30 perc alatt el lehet készíteni. Kb. ugyanennyi időbe telik felmelegíteni a sütőben egy bolti készételt, csomagoltatni valamit elvitelre, vagy rendelni valamit telefonon. Ha meg otthon készíted, nem mellesleg pontosan tudod, miből készült és házi koszttal kényeztetheted a családod, vagy a baráti társaságod. Van a könyvben több ízletes curry, kagyló, tengeri herkentyű és hal recept (nagyvárosban élők alapanyag beszerzésileg előnyben), rengeteg saláta és ötletes, gyors desszertek. Inspiráló, villantós, nagyon Jamie-s, ergo számomra nagyon szerethető. Köszönet érte a Park Kiadónak.
(A tvpaprikán vetítették a sorozatot, imádtam minden részét! )
Jamie 30 percesek
Park Kiadó
2013
288 oldal
6.900.-Ft

Lucinda Scala Quinn – Etetni bolondulásig. Férfiéhség


Szintén a tvpaprikán „szerettem bele”, és a könyv sokkal szerethetőbb, mint a tv sorozat, szellemes és szórakoztató. Nem egyszerű szakácskönyv, recepttár, hanem életre nevelési tanácsokkal tele tűzdelt, praktikus „hogy bánjunk el négy pasival” nagyon is amerikai alapmű, ami akkor is érvényes, ha épp nem négy pasit kell mindennap etetnünk. Az etetés tíz parancsolata után 25 reggeli, 29 ebéd, 68 vacsora és 19 sütemény és desszert receptje sorakozik, a receptek mellett tippek, trükkök, hasznos tanácsok nem csak kezdőknek. Kedvencem a „soha ne fogyjon el otthon a bacon”…ugye, mennyire igaza van Lucindának? Azt, hogy „a mosogatás férfimunka” nem hangoztatom, főleg, hogy szeretek mosogatni, mert közben remek ötleteim szoktak támadni…
A könyvet Lieberman Klára fordította (ugyanaz, aki Bíró Lajos „Sok vagyok” könyvének szövegírója), és a T.bálint Kiadó jelentette meg. Ingyenes házhoz szállítással itt rendelhető meg.
Lucinda Scala Quinn – Etetni bolondulásig. Férfiéhség
T.bálint Könyvkiadó
2013
256 oldal
5950 Ft

Hémangi Dévi Dászi – Percek alatt lakomát


Megrögzött húsevőként miért ajánlok vegetáriánus szakácskönyvet? Mert bármelyik receptjét szívesen elkészíteném és az ízvilága nagyon is közel áll hozzám.
Hémangi 20 éve vegetáriánus, gasztroblogot ír, főzőtanfolyamokat vezet és ez a negyedik szakácskönyve. Sejtem, hogy legalább akkora siker lesz, mint a legutóbbi, az Ízek, imák, India!
Az új könyvben 65 kipróbált, gyorsan elkészíthető vegetáriánus ételrecept sorakozik 80 oldalon, átlátó, érthető, egyszerű receptleírásokkal, ínycsiklandó fotókkal. Kiváló karácsonyi ajándék nem csak vegáknak, rendelhető aranykanál csomagban (könyv + DVD + főzőtanfolyam), ezüstkanál csomagban (könyv + DVD), vagy fakanál csomagban (könyv).
Hémangi Dévi Dászi – Percek alatt lakomát
108.hu Kiadó
2013
80 oldal
3.000.-Ft