2013. december 4.

Pisztáciás csokoládétorta, könyvajánlóval


ÉP születésnapjára sütöttem meg Nigella pisztáciás csokoládétortáját, a Hogyan váljunk házi istenőkké süteményes könyvéből.
Az Angliában 2000-ben, majd Magyarországon először 2007-ben kiadott, 220 receptet tartalmazó könyvben az édes desszertek receptjei mellett sós piték, pie-ok, kenyérfélék, bagel, pizza, és a legkülönfélébb gyümölcslekvárok, zselékrémek és befőttek receptjei sorakoznak, szerintem olyanok, melyek sosem mennek ki a divatból. Nigella újra és újra bebizonyítja, hogy a sütés nem valami ördögtől származó dolog és a lényeg, hogy örömet okozzon annak, aki süti és annak, aki eszi.


De vissza a tortához: belga étcsokit és a legjobb minőségű brontei pisztáciát és pisztácia olajat használtam hozzá, mert híve vagyok annak, hogy jót jóból lehet, és inkább ritkábban sütök, de akkor megadom a módját. Nem mondom, hogy olcsó mulatság ez a torta, de ÉP megérdemli :-) Nem mellesleg nincs benne egy szem liszt sem, tehát gluténmentes diétába is beilleszthető és ha cukor helyett nyírfacukorral , vaj helyett kókuszzsírral készül, még a paleo étrendet követők is fogyaszthatják!  Ünnepi asztalra való, mindenképp.
Hozzávalók:
150 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (nálam 85%-os)
150 g finom szemű kristálycukor (nálam xilit)
150 g brontei pisztácia
15 ml brontei pisztácia olaj
150 g vaj (kókuszzsírral is süthető, de aból kevesebb kellhet)
6 tojás, különválasztva a sárgája és fehérje
csipet só
fél citrom
a tortaforma kikenéséhez diónyi vaj (vagy kókuszzsír) és evőkanálnyi cukrozatlan kakaópor
A tortamázhoz:
150 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (pld. 85%-os)
1 csepp narancsvirágvíz (opcionális)
2-4 evőkanál apróra vágott pisztácia
(az eredeti  receptben még szerepel 1,5 dl zsíros tejszín, de én 1 evőkanálnyi pisztácia olajjal helyettesítettem)

A sütőt előmelegítem 190 Celsius-fokra és egy 23 cm-es kapcsos tortaformát kivajazok és beszórom szitált cukrozatlan kakaóporral (lisztezés helyett), majd ez is erősíti a csokoládés ízhatást.  A pisztáciát apróra darálom a késes robotgépben a cukor felével (xilittel), közben vízgőz felett felolvasztom a csokoládét és a vajat. Egyenként belekeverem a cukros darált pisztáciába a tojások sárgáját, hozzáadom a pisztácia olajat, majd belekeverem a kissé visszahűlt vajas csokoládét, egy csipet sóval. A sót ki nem felejteném, mert minden édességben kell egy csipet só, de a csokis sütikbe kötelező, eszméletlen módon kiemeli a csokoládé ízét.
Egy keverőtál belsejét kikenem egy fél citrommal (ettől jobban verődik fel a hab) és kemény habbá verem a tojásfehérjéket a cukor másik felével. A hab egyharmadát belekeverem a csokis keverékbe, ezzel szépen fellazítom azt, a kétharmadát már könnyed, laza mozdulatokkal keverem bele, ügyelve, hogy a habot minél kevésbé törjem meg. Ha már egynemű, belekanalazom a tortaformába, betolom a sütőbe, majd 20 perc elteltével csökkentem a sütő hőmérsékletét 170 Cesius-fokra és még 20-25 percig sütöm. Akkor van készen, ha a torta kezd elválni a tortaforma oldalától. 5-8 percig a tortaformában hagyom hűlni, majd kiveszem és rácson hagyom teljesen kihűlni.
Elkészítem a mázat: vízgőz felett felolvasztom a csokoládét,belekeverem a pisztácia olajat (meg a narancsvirágvizet), majd ráöntöm a tortára és eloszlatom rajta. Nem baj, ha nem tökéletes, az első falattól úgy is csak az ízére fogunk koncentrálni. Ha kezd dermedni a máz, megszórom a pisztáciával és hűvös helyen hagyom megdermedni. Brutálisan jó!
Nigella szakácskönyveinek magyar változatát a Szukits Kiadónak köszönhetjük. 
Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké Szukits Könyvkiadó
2007384 oldal9.500 Ft