2013. december 5.

Mézes puszedli


Gyerekkori kedvenc. Most különösen jól sikerült, mert nem bolti ki tudja mikori mézeskalács fűszerkeverékkel sütöttem, hanem frissen készítettem a mézeskalács fűszert a legújabb tűzpiros játékszeremben, a Papr!kumban. Mi is a Papr!kum?
Egy kedves fiatalember, Toronyi Péter által megálmodott elmés, golyós szerkezet, mellyel bármilyen szárított fűszert megőrölhetünk az édesköménytől a cayenne borsig, a fahéjtól a szerecsendión át a csillagánizsig, így nem csak a fűszereket őrölhetjük frissen, hanem saját, egyedi fűszerkoktélokat, és friss fűszerkeverékeket is készíthetünk.
Nemrég olvastam, hogy júniusban a Papr!kum elnyerte a Magyar Formatervezési Díj különdíját, a PAKK-on, a Kreatív csomagolásdesign pályázatán első helyezett lett, majd külföldön is bemutatkozott.

Gyönyörű, ugye? És már feketében is kapható. Ideális karácsonyi ajándék!
Egyszerű a használata: kinyitjuk, beletesszük a fűszert, betekerjük és rázzuk (akár valami jó zenére J ). A rázás intenzitásától függően 5-15 másodperc alatt durvától a finom állagúig különböző finomságú friss fűszert kaphatunk. A frissen őrölt fűszerek aromája sokkal intenzívebb, így nem utolsó sorban sokkal kevesebb is elég belőlük!

De vissza a recepthez!
Hozzávalók:
40 dkg liszt (GM változathoz rizsliszt)
15 dkg porcukor (vagy porított xilit)
2 kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál frissen készített házi mézeskalács fűszerkeverék*, vagy 2 evőkanál bolti fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
25 g olvasztott vaj
2 egész tojás
3 evőkanál méz
A mázhoz:
15 dkg porcukor (vagy porított xilit)
2 tojásfehérje
pár csepp citromlé
A száraz hozzávalókat jó alaposan összekeverem (szitába öntöm és átszitálom), hozzáadom a többi hozzávalót, összegyúrom és fél órát a fagyasztóban pihentetem (a tészta ragacsos, de a hűtés során összeáll, kezelhetővé válik), vagy eleve előző nap készítem el és éjszakára a hűtőben pihentetem.
A tésztát 4 felé osztom, a negyedeket kicsit átgyúrom és hengerré formázom, majd mintha krumplinudlit készítenék, késsel feldarabolom (mindegyik hengerből 8-10 darabot vágok). A kis „nudlikat” golyókká formázom, sütőpapíros tepsire sorakoztatom (egymástól tisztes távolságra, mert sütés közben elterülnek), majd 180 C-fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm. Nem érdemes túlsütni, mert megkeményednek (a rizslisztes változat úgy is kissé keményebb lesz), mikor épp kezdenek barnulni, akkor kiveszem a sütőből és hagyom hűlni.
Közben a mázhoz a porcukorral felverem a tojásfehérjét, belekeverek pár csepp citromlevet, attól szép fényes lesz a máz (aki óckodik a nyers tojás fogyasztástól, készítse a habot vízgőz felett). Két villa segítségével megmártogatom a puszedliket a mázban, visszateszem a sütőpapíros tepsibe, betolom a még meleg sütőbe és ott is hagyom másnapig (a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyva), míg a máz rászárad a puszedlikre. Teljes kiszáradás előtt lehet még szórócukorral, vagy egyébbel díszíteni, de nekem így jó, ahogy van.
Fém kekszes dobozban légmentesen lezárva sokáig eláll. Gasztro-ajándéknak is ideális, csinos dobozba, vagy tasakba csomagolva!


*A mézeskalács fűszerkeveréket magam készítettem: frissen őröltem a Papr!kumban  4 rúd fahéjat, 12 db szegfűszeget, 8 szem szegfűborsot, amihez ment még 6 szem zöld kardamom, 2 csillagánizs és egy mokkáskanálnyi koriandermag. Finomra ráztam, majd összekevertem 1 teáskanál őrölt gyömbérrel és negyed szerecsendióval, amit frissen reszeltem. A maradék fűszerkeverék forralt borhoz is nagyon jó!