2013. december 19.

Sütőben sült kürtőskalács


Nagyon szeretjük a kürtőskalácsot, nem csak így karácsony táján. Készül rendszeresen faszénparázs fölött a kertben, de gyakran van kürtős fánk is, amit olajban sütünk, speciális sütőformában. A most bemutatott változathoz nincs szükség semmilyen különös eszközre, csak néhány üres sörös dobozra, meg némi alufóliára. A végeredmény felveszi a versenyt a vásárokban kapható jobb fajta kürtőskalácsokkal is, a tésztája a szokásos kürtős kalács tésztám.

Hozzávalók kb 16 db kürtős kalácshoz:
1 kg liszt
3 tojás
50 g friss élesztő
6-6,5 dl tej
3 ek cukor
1 citrom reszelt héja
1 csapott mokkáskanál só
10 dkg olvasztott vaj
a hempergetéshez cukros dió és/vagy kókuszreszelék
8 darab üres (fél literes) sörös dobozt beborítok alufóliába, ezek lesznek a „sütőfák”.

Másfél-két deci langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd a vaj kivételével, a többi hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrok. Huzatmentes helyen, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztem, majd kiborítom a tésztát a gyúródeszkára, elfelezem, átgyúrom és letakarva hagyom 5 percig pihenni. Közben grill fokozaton felforrósítom a sütőt, a tésztát fél cm vastagra, nagyjából téglalap alakúra kinyújtom, 2 cm széles csíkokra vágom, majd azokat feltekerem az alufóliával beborított, olvasztott vajjal megkent sörös dobozokra, végig görgetem a gyúródeszkán (ezzel eltűnnek az esetleges rések a tésztán). Megkenem olvasztott vajjal, majd meghempergetem a cukros dióban/kókuszreszelékben, sütőpapírral bélelt tepsire teszem (egyszerre négyet, egymástól kellő távolságra), majd betolom a sütőbe, legalább 2 arasznyi távolságra a grilltől (így nem ég meg olyan hamar a cukorréteg a tésztán). Kb. 3 percenként forgatni kell a hengereket, mindig picit odébb tekerni, így kialakul a ropogós karamell réteg, de nem ég meg a cukor. Kb. 20 percig sütöm, ezalatt a tészta is megsül. Ha kiveszem, érdemes újra meghempergetni a cukros dióban-kókuszreszelékben, majd 1-2 perc után lehúzni a sörös dobozokról. Rácson (állítva) hagyom picit hűlni. Langyosan az igazi, mi porcukrozva ettük.