2013. december 20.

Zöldborsó krémleves, gabonatej főzőben


Egy újabb laktózmentes, gluténmentes, kényelmesen és főleg gyorsan elkészülő krémleves, amit a gabonatej főző gépben készítettem.
Egy mérőpohárnyi (kb. 70 ml) rizsből és fél mérőpohárnyi kókuszreszelékből főzök kb. 1 liter rizstejet. Ha további felhasználásra (főzésre) készítem, nem teszek bele vaníliát, és nem édesítem.  Erre a változatra még inkább igaz, hogy energiafelhasználással együtt sem kerül 1 liter rizstej több, mint 150 forintba (és az az érzés, hogy tudom, mi van benne, még mindig megfizethetetlen). Az így készült rizstejjel készítek krémleveseket, vagy – mint hétvégén tettem – gluténmentes és laktózmentes, ám igazán finom mézes-mustáros csirkemellet. Dorka lányom spagettivel ette (neki szabad), én meg rizzsel.
A múlt heti paszternák krémleves után most egy rizstejes zöldborsó krémlevest főztem a gépben, igazán jól sikerült ez is.
Hozzávalók 3 főre:
30 dkg zöldborsó (most fagyasztott)
1 salotta hagyma
só és frissen őrölt bors
annyi rizstej, amennyi bőven ellepi (a „Max” jelzésig)
pár csepp pisztáciaolaj a tálaláshoz (a zöldborsóval együtt szuperjó párost alkotnak!)

A salotta hagymát meghámozom és felaprítom, majd beleteszem a gép tartályába a zöldborsóval együtt.


Sózom, tekerek rá borsot, felöntöm a rizstejjel, ráteszem a tetőt, megnyomom a Full Bean Milk  gombot, és teszem a dolgom, majd ha elkészült, kis dallammal jelez a gép, hogy lehet enni :-) . Ha túl sűrű lenne, kevés rizstejjel igazítok az állagán. Kevés pisztáciaolajjal meglocsolva tálalom, de bögréből kortyolva is jól esne.
Tápláló, finom és szupergyorsan kész, zsiradék,- tejfehérje,- és gluténmentes, és nem utolsó sorban, a tálaló edényeken kívül csak a gabonafőzőt kell elmosogatni. :-)