2013. december 13.

Funky Pho


Gabojsza vagyok, phở rajongó. Tőlem talán még jobban rajong a vietnámiak nemzeti kajáért ÉP, akinek kb. hetente kell főznöm egy nagy adag phở -t, de vannak, akik nálunk is sokkal jobban rajonganak érte :-) Idén májusban megvalósult évek óta dédelgetett álmuk és megnyitották a Mozsár utcában a Funky Pho-t.
A hely megálmodói, Éva és András munkájuk során több keleti országban éltek, rajonganak a keleti ételekért, de legjobban a vietnámi konyháért vannak oda (meg tudom érteni).  Bár egyiküknek sem ez a szakmája, belevágtak, és megcsinálták! Épp egy éve – akkor még nyitás előtt – a Street Food Show-n kóstoltuk a Funky Pho féle phở -t, baromi jó volt, és tegnap végre eljutottunk az azóta legendássá vált, és a nemrég megjelent Gault&Millau 2014 étteremkalauz szerint Magyarországon a legjobb utcai kaját kínáló Mozsár utcai éttermükbe.. A hely pici, de nagyon trendi, jópofa a faltetováló művész által létrehozott faldekoráció. A ránézésre műanyag székeknek kinéző ülőalkalmatosságokról kiderül, hogy masszív, kényelmes ülőkék, és sorban állás közben élvezetes bepillantani a konyhába. Sokan ugranak be enni, és sokan visznek is el az ételből.  Minden nap friss, saját készítésű alaplével rendelhető háromfajta phở (két méretben), az egyikben a benne főtt lábszár vékonyra szeletelve (ezt ettük), a másikban pácolt hátszín, a harmadikban pedig marha tatár.  Utóbbi kettőbe nyersen kerül bele a hús, az a forrón rámert levestől fő meg, pillanatok alatt.


A tésztasaláták zseniálisak, egyik jobb, mint a másik. A csirkés úgy jó, ahogy van. Oda voltam a szaftos marhahús falatokért, de a legjobban a tofus ízlett. Nem voltam (eddig) egy nagy tofurajongó, de ez meggyőzött, jó tofuból (nem génkezelt alapanyag, itthon készülő termék), jól elkészítve igazán élvezetes az, ami alapjában egy semleges ízű, kicsit gumis alapanyag.


Ha arra jártok, ki ne hagyjátok a kínai pacalsalátát, még pacalért nem rajongókat (pld. engem) is képes függővé tenni.


A vietnami nyári tekercsek (tofus, csirkés és sertés húsos) isteniek a helyben késülő mogyorószószba, és öntetbe mártogatva.


Van heti ajánlat, házi gyömbérszörp és limonádé, zöld tea és chai, jópofa, logózott, ásványvizes palackokból készült poharakba szervírozva.


És van határtalan lelkesedés, meg alázat.
Így érdemes csinálni!