2013. december 11.

Gyors paszternák krémleves, gabonatej főzőben



Az állandó időhiány és az éppen aktuális nyavalyák miatt jelentősen átalakult az utóbbi időben a „repertoárom”. Dorka lányomnál nyáron tejfehérje érzékenységet állapítottak meg, sajnos a laktózmentes termékek sem jelentenek megoldást, én pár hete gluténmentes diétára lettem ítélve, így mostanában ÉP nem azt eszik, amit szeretne (kivéve, ha főz magának), hanem azt, amit mi is ehetünk.
Bevásárolni már régóta nagyítóval járok, mert romlik a látásom és a szemüveg nem mindig elég (innen üdvözlök minden import termék forgalmazót, aki 4 négyzetcentiméteres magyar nyelvű címkén tüntet fel mindent, amit a hatóság előír és azt is, amit nem, így a mínusz kilences betűméretet már szemüveggel sem látom, csak nagyítóval…) és a bevásárlással töltött idő java részét az árucímkéken feltüntetett összetevők olvasásával töltöm. Vicces látvány lehetek a nagyítóval, hunyorítva, de hasznos tevékenység, az biztos! Tudtátok például azt, hogy a növényi sajtkészítményben (mert ugye sajtnak nem nevezném) is van tejfehérje? Meg az összes olyan növényi tejszínben, meg alternatíváiban, amit elsősorban azok vesznek meg, akik NEM szeretnének tejfehérjét bevinni? A dobozos gabonatejek meg vagy íztelenek, vagy túl édesek, vagy azokban is van olyan, amit köszi, de inkább nem… az árukról nem is beszélve. Megelégeltem, és beszereztem egy háztartási gabonatej főzőt. Az utóbbi idő legjobb döntése volt!



Egy mérőpohárnyi (kb. 70 ml) rizsből és fél mérőpohárnyi kókuszreszelékből főzök kb. 1 liter rizstejet. Az ízesítését variálhatom kedvem szerint, én döntöm el, mennyire legyen vaníliás (házi vaníliaesszenciát teszek bele), mennyire legyen édes (xilittel, vagy mézzel édesítem), és az elhatározás pillanatától fogva 25-30 percen belül kész. Energiafelhasználással együtt sem kerül 1 liter gabonatej több, mint 180-200 forintba, és az az érzés, hogy tudom, mi van benne, megfizethetetlen.
A napokban „hozzám vágtak” egy vaskos dossziét fordítani valóval, így még kevesebb az időm. Hiába ülök egész nap a gép előtt, néha az én gyomrom is megkordul, ÉP-jé meg rendszeresen, így mostanában előnyt élveznek azok az ételek, melyek pár perc előkészítéssel „maguktól” elkészülnek. Ma levesre vágytunk és eszembe jutott, hogy a gabonatej főzőm bizony krémleves főzésére is alkalmas. Gyors alapanyag-készlet feltérképezés, 10 perc előkészítés és már dolgozhattam is tovább a fordításomon, fél óra múlva meg már kanalaztuk a finom krémlevest.
Hozzávalók 2-3 főre:
2 paszternák gyökér
1 sárgarépa
1 pici salotta hagyma
fél citrom reszelt héja
fél mérőpohár rizs
só, frissen őrölt bors


A zöldségeket meghámozom és felkockázom, majd beleteszem a gép tartályába a megmosott, fél mérőpohárnyi rizzsel együtt. Sózom, tekerek rá borsot, belereszelem a citrom héját, ráteszem a tetőt, megnyomom a Full Bean Milk  gombot, és teszem a dolgom, majd ha elkészült, kis dallammal jelez a gép, hogy lehet enni :-) Tálaláskor ment rá némi szárított vöröshagyma chips, meg pár szem pisztácia. ÉP chilivel spékelte meg, úgy talán még finomabb!