Ezt a fajta kenyérkosárkát gyakran vetem
be vendégváró falatkának. Előre elkészíthető és bármivel meg lehet tölteni. Jól
mutat fehér túró töltelékkel, vagy
zölddel (legyen az spárga, vagy zöldborsó), vagy az alábbi snidlinges sajtkrémmel.
Hozzávalók 24 kosárkához:
1 csomag szeletelt toast kenyér (24
szeletes)
10 dkg friss kecskesajt
1 csokor snidling (metélőhagyma), apróra
vágva
pár szál friss petrezselyemzöld
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1-2 kis gerezd fokhagyma, reszelve
só, frissen őrölt bors
24 szelet céklachips*
A kosárkákhoz a toast kenyérszeleteket a
sodrófával egyenként elvékonyítom, majd
virág alakú kiszúró formával
kivágom és bele igazítom egy
kivajazott fém muffin tepsi mélyedéseibe. 5-8 percre (vagy amíg kis színt
kapnak) betolom a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Ha megpirultak,
kiveszem és hűlni hagyom.
A friss kecskesajtot késes aprítógépben
krémesre keverem a zöldfűszerrel, metélőhagymával, fokhagymával, sóval,
borssal, olívaolajjal, majd közvetlenül
tálalás előtt, nyomózsák segítségével betöltöm a kenyér kosárkákba. Tálaláskor megy
egy-egy céklachips mindegyik kosárka tetejére, meg némi zöldfűszer (pld.
petrezselyem).
*A céklachipshez a céklát megpucolom,
uborkagyaluval, vagy mandolinnal vékony szeletekre vágom, sütőpapírral bélelt
tepsire teszem a szeleteket és vékonyan megkenem szőlőmagolajjal. Betolom 160 C-fokos sütőbe 30-35 percre,
közben egyszer megfordítom. Önmagában is igen illékony nassolni való, de party falatka alapnak, vagy díszítőelemként is jó szolgálatot tesz.