2013. május 19.

Snidlinges kecskesajtkrémmel töltött kenyérkosárka


Ezt a fajta kenyérkosárkát gyakran vetem be vendégváró falatkának. Előre elkészíthető és bármivel meg lehet tölteni. Jól mutat  fehér túró töltelékkel, vagy zölddel (legyen az spárga, vagy zöldborsó), vagy az alábbi snidlinges sajtkrémmel.

Hozzávalók 24 kosárkához:
1 csomag szeletelt toast kenyér (24 szeletes)
10 dkg friss kecskesajt
1 csokor snidling (metélőhagyma), apróra vágva
pár szál friss petrezselyemzöld
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1-2 kis gerezd fokhagyma, reszelve
só, frissen őrölt bors
24 szelet céklachips*

A kosárkákhoz a toast kenyérszeleteket a sodrófával egyenként  elvékonyítom, majd virág alakú kiszúró formával  kivágom  és bele igazítom egy kivajazott fém muffin tepsi mélyedéseibe. 5-8 percre (vagy amíg kis színt kapnak) betolom a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Ha megpirultak, kiveszem és hűlni hagyom.
A friss kecskesajtot késes aprítógépben krémesre keverem a zöldfűszerrel, metélőhagymával, fokhagymával, sóval, borssal, olívaolajjal, majd  közvetlenül tálalás előtt, nyomózsák segítségével betöltöm a kenyér kosárkákba. Tálaláskor megy egy-egy céklachips mindegyik kosárka tetejére, meg némi zöldfűszer (pld. petrezselyem).

*A céklachipshez a céklát megpucolom, uborkagyaluval, vagy mandolinnal vékony szeletekre vágom, sütőpapírral bélelt tepsire teszem a szeleteket és vékonyan megkenem szőlőmagolajjal.  Betolom 160 C-fokos sütőbe 30-35 percre, közben egyszer megfordítom. Önmagában is igen illékony nassolni való, de party falatka alapnak, vagy díszítőelemként is jó szolgálatot tesz.