2013. május 5.

Túrós rétes


Hozzávalók:
1 csomag friss réteslap (8 lapos)
fél kg tehéntúró
2 ek házilag készített vaníliás cukor (vagy dr5ker bourbon vaníliás cukor)
1 citrom héja, reszelve
1-2 ek búzadara
10 deka (vagy ízlés szerint több) nádcukor
2 tojás
csipet só
5 dkg olvasztott vaj

A túrót villával összetöröm, közben belekeverem a vaníliás cukrot, a nádcukrot és egy csipet sót. Szétválasztom a tojásokat, a sárgáját eldolgozom a túróba, belekeverem a citromhéjat és a búzadarát. Ez utóbbit a célból keverem a töltelékbe, hogy felszívja sülés közben a túró által engedett nedvességet (ha félsz attól, hogy a búzadarától megkeményedne a tölteléked, használj étkezési keményítőt a búzadara helyett). A tojásfehérjét kemény habbá verem (esetleg adok hozzá egy evőkanálnyi porcukrot és pár csepp citromlevet) és óvatosan beleforgatom a túrómasszába.

Kibontom a réteslapos csomagot, széthajtogatom a réteslapokat és egyet egy benedvesített, kicsavart, tiszta konyharuhára teszek, ecsettel bekenem olvasztott vajjal, teszek rá egy másik réteslapot, azt is megkenem vajjal, majd ezt még 2X megismétlem, így 4 réteslapom lesz egymásra fektetve, a rétegek között megvajazva, ettől nem ragadnak össze a lapok és majd ropogósra sülnek.
A legfelső lap hosszanti végébe rúd alakban rákanalazom a túrótöltelék felét, majd a konyharuha segítségével feltekerem, végeit behajtom, hogy sülés közben a töltelék ne tudjon kifolyni. A rétes rudat sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, elkészítem a második rúd rétest, majd ha már az is a tepsin van, akkor olvasztott vajjal megkenem a réteseim tetejét, oldalát és betolom a 220 fokos sütőbe, ahol kb. fél óra alatt aranybarnára sülnek. Felszeletelés előtt hagyom langyosra hűlni. Porcukrozva tálalom.