Eredetileg a román konyha remeke, manapság már Székelyföldön
is mindenfele készítik. Kedvencem a Gyimesekben, út menti csárdában a parasztcsorba
(ciorbă țărănească), na olyat itthon még nem sikerült készítenem. De miért is
csodálkozok, hiszen erre nem terem olyan ízes zöldpaszuly, sem pityóka, de még
murok sem. Eredeti csorbát
korpaciberével* savanyítunk, ennek
hiányában citromlével, kevésbé szerencsés esetben ecettel, netán házi savanyúság fűszeres levével. Kevésbé tudatos
vásárlók nem mulasztják el erdélyi kiruccanásaik alkalmával beszerezni a
korpacibere porított változatát (Bors Magic), ami mégsem olyan, mint a friss
korpacibere, de van, akinek alkalmanként vállalható. Tudni érdemes, hogy a tasakos változatban nem sok a cibere kivonat, de van benne ízfokozó (nátrium glutamát), kukorica keményítő, búzaliszt, és cukor is a kevéske lestyán, meg zeller mellett.
Egy valami elengedhetetlen az igazi erdélyi csorba ízéhez a korpaciberén kívül: a lestyán. Mikor huszonvalahány éve Kiskőrösre költöztünk, rájöttünk, hogy kénytelenek leszünk meghonosítani a kertünkben, mert bizony erre felé nem ismerik. Aztán lassan-lassan terjedni kezdett, el is nevezték „vegeta növénynek”, merthogy milyen jól ízesíti az ételt…hát igen. Valójában sokkal jobban, mint bármelyik bolti vegeta.
Egy valami elengedhetetlen az igazi erdélyi csorba ízéhez a korpaciberén kívül: a lestyán. Mikor huszonvalahány éve Kiskőrösre költöztünk, rájöttünk, hogy kénytelenek leszünk meghonosítani a kertünkben, mert bizony erre felé nem ismerik. Aztán lassan-lassan terjedni kezdett, el is nevezték „vegeta növénynek”, merthogy milyen jól ízesíti az ételt…hát igen. Valójában sokkal jobban, mint bármelyik bolti vegeta.
A csorba készülhet bármilyen húsból, csontosból, vagy színhúsból. Mindenképp apró falatnyira daraboljuk, a zöldségekkel együtt. Hűvös
időben egy jó csorba nem csak a gyomrot kényezteti.
Hozzávalók 4 főre:
30 dkg bármilyen hús (birka, marha, sertés, vagy baromfi,
én most tyúkmellből főztem)
2 evőkanál olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 tv paprika
1 gerezd fokhagyma
4 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
2 szál friss lestyán
Továbbá az alábbi zöldségek bármelyike, vagy mindegyike:
karalábé
pár szem krumpli
maréknyi zöldpaszuly (zöldbab)
maréknyi zöldborsó
só,frissen őrölt
bors
2 dl tejszín (opcionális)
pár evőkanálnyi friss, (vagy 1 teáskanálnyi porított) korpacibere, ízlés szerint
Az olajban megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, kis
kockákra vágott paprikát és zúzott fokhagymát, hozzáadom a felkockázott húst,
sózom, borsozom, felöntöm vízzel és majdnem puhára főzöm. Hozzáadom a
felkockázott zöldségeket (azért nem a hússal egyszerre, mert nem akarom péppé
főzni), a lestyánt (összehajtogatva, összekötözve, hogy ha kész a leves, egyben
el lehessen távolítani) és készre főzöm. Belekeverem a korpaciberét, hozzáadom a tejszínt, de azzal már nem főzöm. Aprított
petrezselyemmel, vagy friss, citromos kakukkfűvel megszórva tálalom.
Csípős
zöldpaprikát kínálok hozzá annak, aki szereti a csípőset.