2013. május 27.

Sült zöld spárga fűszeres, sonkás morzsával


Hozzávalók 4 főre:
1 kg zöld spárga
2 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj
1 csomag újhagyma zöldje
2 gerezd fokhagyma
2 csipet nádcukor
só és frissen őrölt bors
4 púpos evőkanál fűszeres, sonkás kenyérmorzsa*

A spárgák szárát elpattintom, pont ott fog eltörni, ahol már nem fás. A szár alsó, lepattintott részét félreteszem  krémleveshez, a maradékot 3-4 centis darabokra vágom, a csúcsokat félreteszem. Az olívaolaj-vaj keverékén kicsit megdinsztelem a felaprított újhagyma zöldjét, majd megpirítom a spárgát csipet cukorral és sóval, nagyjából  5 perc alatt, amíg a cukor elkezd karamellizálódni rajta. Hozzáadom a spárgák csúcsi részét is, és további egy percig sütöm.
A sült spárgát tányérra szedem és megszórom a morzsával. (Reszelt parmezánnal lehet még fokozni)
Magában sem utolsó, de sült hús, grillezett sajt, vagy (tükör, buggyantott) tojás körete lehet.


*Fűszeres, sonkás kenyérmorzsát időnként nagyobb mennyiségben készítek, jó krémlevesekhez, vagy zöldségköretekhez A Street Food Show-n kínált csalán krémlevesemnek is ez volt a "betétje". Jól záródó dobozban sokáig ropogós marad.

Hozzávalói:
pár szelet vékonyra szelet házi füstölt sonka
pár szelet házi, kovászos kenyér
1 evőkanál olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 csipet szárított oregánó

A sonkaszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire teszem, befedem egy másik sütőpapírral és teszek rá még egy tepsit, nehezéknek (így sülés közben nem kunkorodnak össze-vissza). 200 Celsius-fokos sütőben, kb 20 perc alatt ropogósra sütöm.
A kenyér héját levágom, a kenyérbelet apróra felkockázom. Egy serpenyőbe felmelegítem az olívaolajat, hozzáadom a zúzott fokhagymát és kevergetve megpirítom benne a kenyérkockákat. Ha megpirultak, késes robotgépben morzsás állagúra darálom a sült sonkával és oregánóval együtt.

Flatcat receptje adta az ötletet.