Hozzávalók 4 főre:
1 kg zöld spárga
2 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj
1 csomag újhagyma zöldje
2 gerezd fokhagyma
2 csipet nádcukor
só és frissen őrölt bors
4 púpos evőkanál fűszeres, sonkás kenyérmorzsa*
A spárgák szárát elpattintom, pont ott fog eltörni, ahol
már nem fás. A szár alsó, lepattintott részét félreteszem krémleveshez, a maradékot 3-4 centis
darabokra vágom, a csúcsokat félreteszem. Az olívaolaj-vaj
keverékén kicsit megdinsztelem a felaprított újhagyma zöldjét, majd megpirítom
a spárgát csipet cukorral és sóval, nagyjából 5 perc alatt, amíg a cukor elkezd
karamellizálódni rajta. Hozzáadom a spárgák csúcsi részét is, és további egy
percig sütöm.
A sült spárgát tányérra szedem és megszórom a morzsával.
(Reszelt parmezánnal lehet még fokozni)
Magában sem utolsó, de sült hús, grillezett sajt, vagy
(tükör, buggyantott) tojás körete lehet.
*Fűszeres, sonkás kenyérmorzsát időnként nagyobb
mennyiségben készítek, jó krémlevesekhez, vagy zöldségköretekhez A Street Food Show-n kínált csalán krémlevesemnek is ez volt a "betétje". Jól záródó
dobozban sokáig ropogós marad.
Hozzávalói:
pár szelet vékonyra szelet házi füstölt sonka
pár szelet vékonyra szelet házi füstölt sonka
pár szelet házi, kovászos kenyér
1 evőkanál olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 csipet szárított oregánó
A sonkaszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire teszem,
befedem egy másik sütőpapírral és teszek rá még egy tepsit, nehezéknek (így sülés közben nem kunkorodnak össze-vissza). 200
Celsius-fokos sütőben, kb 20 perc alatt ropogósra sütöm.
A kenyér héját levágom, a kenyérbelet apróra felkockázom.
Egy serpenyőbe felmelegítem az olívaolajat, hozzáadom a zúzott fokhagymát és kevergetve
megpirítom benne a kenyérkockákat. Ha megpirultak, késes robotgépben morzsás
állagúra darálom a sült sonkával és oregánóval együtt.