Bajnokok reggelije, kucsmagomba szezonra.
Hozzávalók fejenként:
Hozzávalók fejenként:
1-2 friss, tanyasi tojás
1 szelet füstölt húsos szalonna
arasznyi darab póréhagyma
arasznyi darab póréhagyma
pár darab friss kucsmagomba
maréknyi (fagyasztott) zöldborsó
3-4 szem olajban eltett, aszalt paradicsom
kis csokor turbolya (vagy petrezselyem)
só és frissen őrölt bors
3-4 szem olajban eltett, aszalt paradicsom
kis csokor turbolya (vagy petrezselyem)
só és frissen őrölt bors
A szalonnát apró kockákra vágom és egy serpenyőben
kiolvasztom a zsírját. Hozzáadom a felszeletelt pórét és üvegesre dinsztelem,
majd hozzáadom a megtisztított*, hosszában elfelezett hegyes kucsmagombákat és
a zöldborsót, ami a kucsmagombák által kieresztett lében szépen megpuhul.
Hozzáadom a felaprított aszalt paradicsomot, tekerek rá borsot, majd lefedve,
néha megkevergetve addig párolom, míg a gomba is megpuhul. Leveszem a fedőt és
hagyom a gomba levét elfőni, majd a serpenyő közepébe csinálok egy kis helyet
és beleütöm a tojást. Annyi ideig sütöm, hogy a tojás sárgája lágy maradjon.
Finoman sózom, megszórom aprított turbolyával és azonnal tálalom.
*A kucsmagomba redői között megül a homok, a belsejében meg
lehetnek aprócsa „albérlők”, így „gombát nem mosunk meg” alapelv a kucsmára nem
érvényes. Én hosszában elfelezem mindegyiket, folyó víz alatt alaposan,
kívül-belül megmosom, majd lecsurgatom és csak azután használom fel.
Innen az ötlet.
Innen az ötlet.