A világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb sütije. Nem más,
mint egy pillekönnyű piskóta megtöltve egy pürésített, házi barackbefőttel
összefőzött vanília pudinggal. Ugye, hogy pofon-egyszerű? És abbahagyhatatlan!
Hozzávalók egy 30 x 40 cm-es tepsihez:
10 tojás
1 csipet só
10 evőkanál cukor
10 púpozott evőkanál liszt
5 g sütőpor
A krémhez:
2 üveg (700 ml-es) barackbefőtt
4 tasak főzős vaníliás pudingpor
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét elkezdem robotgéppel habosítani
egy csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadom a cukor mennyiség
felét (5 evőkanállal) és kemény habbá verem. A sárgáját habosra keverem a maradék
5 evőkanál cukorral, majd gépi habverőről kézire váltva, óvatosan hogy a habot
össze ne törjem, összekeverem a fehérjét a kihabosított sárgájával. A sütőport
elkeverem a lisztben, majd lassú keverés mellett hozzászitálom a sütőporos
lisztet is a habos masszához, és simára keverem a piskóta tésztáját. Szilikonos
sütőpapírral bélelt tepsibe simítom a masszát és 180 Celsius-fokra
előmelegített sütőben sütöm 25-30
percig, majd csökkentem a hőt 150 fokra és addig sütöm, míg tűpróbával késznek
nem nyilvánítom. Sütés közben (kivéve a sütés vége fele esedékes tűpróbát) NEM
nyitogatom a sütő ajtaját, különben összeesik a piskótám! Ha megsült, deszkára
borítom, lefejtem róla a sütőpapírt, visszafordítom a piskótám és hagyom
teljesen kihűlni.
A töltelékhez csomómentesre keverem a 4 tasak vaníliás pudingport a 2 üveg barackbefőtt levével és duplafalú (tejforraló) edényben elkezdem főzni. Amikor kezd sűrűsödni, hozzáadom az aprított barackot is, ha kellően sűrű, leveszem a tűzről és botmixerrel (vagy egyszerű krumpli törővel) pürésítem a barackot. Ha kihűlt a piskóta és a töltelék is már alig langyos, vízszintesen elfelezem a piskótát, az alsó felét visszateszem abba a tepsibe, amiben sült, egyenletes rétegben rákenem a barackos tölteléket, amit betakarok a piskóta tetejével. Pár órára hűvös helyen hagyom megdermedni, majd háromszögekre darabolva, porcukrozva tálalom.
A töltelékhez csomómentesre keverem a 4 tasak vaníliás pudingport a 2 üveg barackbefőtt levével és duplafalú (tejforraló) edényben elkezdem főzni. Amikor kezd sűrűsödni, hozzáadom az aprított barackot is, ha kellően sűrű, leveszem a tűzről és botmixerrel (vagy egyszerű krumpli törővel) pürésítem a barackot. Ha kihűlt a piskóta és a töltelék is már alig langyos, vízszintesen elfelezem a piskótát, az alsó felét visszateszem abba a tepsibe, amiben sült, egyenletes rétegben rákenem a barackos tölteléket, amit betakarok a piskóta tetejével. Pár órára hűvös helyen hagyom megdermedni, majd háromszögekre darabolva, porcukrozva tálalom.
A kaskantyúi Turúné Iluska receptje.