Tarte imádatom újabb állomása, ezúttal sütőtökkel, fetával
és rozmaringgal. Isteni! Aki nem hiszi, járjon utána.
Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta (250 g)
egy kisebb sütőtök
100 g feta sajt
1 szál friss rozmaring
3 tojás
2 gerezd fokhagyma
őrölt bors, ízlés szerint
300 ml zsíros tejszín
kevés vaj a piteforma kikenéséhez
A friss leveles tésztát – azt a fajtát, amit sütőpapírra
feltekerve árulnak – letekerem és kibélelek vele egy kivajazott piteformát, a
széleket körbevágom. Sütőpapírt teszek rá és agyaggolyókkal, vagy száraz babbal
(lencsével, borsóval) megtöltve, vakon elősütöm 180 fokos sütőben 12-15 percig.
Kiveszem a sütőből, eltávolítom a vaksütéshez használt anyagokat és ameddig
picit hűl, elkészítem a tölteléket. Meghámozom és kimagozom a sütőtököt, majd
vékony és nagyjából egyforma méretű szeletekre vágom. A feta sajtot felkockázom,
a rozmaringot felaprítom. A tojásokat felverem, majd elkeverem a tejszínnel és
a zúzott fokhagymával. Az elősütött tésztát kirakom a sütőtök szeletekkel, ráöntöm
a tojásos-tejszínes keveréket, rászórom a feta sajt kockákat, megszórom az
aprított rozmaringgal, tekerek rá borsot és betolom a 180 Celsius-fokos sütőbe
35-40 percre, míg a teteje szép aranybarnára sül. Langyosan tálalom.
Innen az ötlet.