Készítettem korábban is, de még nem került fel a recept, ami egy
2012-es Vidék Íze újságból való. Én Gondaanyunál láttam és idén a töltelékbe
tettem tormát is, ami igencsak jót tett az ízének. Most kígyórétesnek
formáztam, így a tavalyihoz képest (amiben a sonka félre csúszott), tetszetősebb
lett a vágási felülete is. Fogom máskor is készíteni, jó "táp"
piknikre, kirándulásra.
Hozzávalók:
50 dkg liszt (nálam fele félfogós, fele BL55)
Hozzávalók:
50 dkg liszt (nálam fele félfogós, fele BL55)
2 dkg élesztő
kb. 3 dl langyos víz
csipet cukor és só
2 evőkanál disznózsír
1 tojás
A töltelékhez:
1 darab füstölt sonka (az enyém 1 kilós volt)
1 darab füstölt sonka (az enyém 1 kilós volt)
8 db tojás
1 kápia paprika
2 evőkanál tormakrém
A sütést megelőző napon egy darab sonkát szemes borsos,
babérleveles vízben, egy hagyma és pár gerezd fokhagyma társaságában lassan
forralva megfőzök. Amikor elzárom alatta a tüzet, melléteszek 8 tojást és
hagyom kihűlni a saját főzőlevében. Másnap kiveszem, megpucolom a tojásokat és
a sonkával együtt vízszintesen elfelezem mindegyiket.
Az élesztőt 1 dl picit cukros vízben felfuttatom. A tészta
hozzávalóiból, a felfuttatott élesztővel, 1-2 dl víz hozzáadásával könnyű tésztát dagasztok. A
disznózsírnak köszönhetően nem ragad, nem kell a deszkát sem lisztezni, öröm
vele dolgozni. Egyszerűen imádom!
Huzatmentes meleg helyen, letakarva duplájára kelesztem,
majd deszkán félcenti vastagra, nagyjából téglalap alakúra kinyújtom. Szemre
hosszában elharmadolom a tésztát és hosszában a közepére fektetem a
lecsepegtetett főtt sonka darabokat. A tetejüket bőkezűen megkenem
tormakrémmel, majd sorban ráfektetem a
megpucolt fél tojásokat. Rájuk illesztem a szép piros kápia vagy kaliforniai
paprikát is, majd a tészta jobb és bal oldalán a tésztát a szélétől a töltelékig
2,5 cm széles, sréh csíkokra vágom (úgy, mint itt látható), felhajtom a két
végét, majd egy csíkot jobbról, egy csíkot balról felhajtok a töltelékre, így
betakarva vele azt. Lekenem a tetejét tojással és kizsírozott tepsin pihentetem.
Fél óra kelesztés után újra lekenem tojással, megszórom fehér és fekete
szezámmaggal és betolom a 180 fokos sütőbe (vagy a felfűtött kemencébe).
Sütőben kb. 40-45- perc alatt sül készre.
Újhagymával igazi ünnepi vacsora vagy reggeli.