2016. március 25.

Húsvéti sonkával-tojással töltött kalács


Készítettem korábban is, de még nem került fel a recept, ami egy 2012-es Vidék Íze újságból való. Én Gondaanyunál láttam és idén a töltelékbe tettem tormát is, ami igencsak jót tett az ízének. Most kígyórétesnek formáztam, így a tavalyihoz képest (amiben a sonka félre csúszott), tetszetősebb lett a vágási felülete is. Fogom máskor is készíteni, jó "táp" piknikre, kirándulásra.

Hozzávalók:
50 dkg liszt (nálam fele félfogós, fele BL55)
2 dkg élesztő
kb. 3 dl langyos víz
csipet cukor és só
2 evőkanál disznózsír
1 tojás

A töltelékhez:
1 darab füstölt sonka (az enyém 1 kilós volt)
8 db tojás
1 kápia paprika
2 evőkanál tormakrém

A sütést megelőző napon egy darab sonkát szemes borsos, babérleveles vízben, egy hagyma és pár gerezd fokhagyma társaságában lassan forralva megfőzök. Amikor  elzárom alatta a tüzet, melléteszek 8 tojást és hagyom kihűlni a saját főzőlevében. Másnap kiveszem, megpucolom a tojásokat és a sonkával együtt vízszintesen elfelezem mindegyiket.
Az élesztőt 1 dl picit cukros vízben felfuttatom. A tészta hozzávalóiból, a felfuttatott élesztővel, 1-2 dl víz hozzáadásával könnyű tésztát dagasztok. A disznózsírnak köszönhetően nem ragad, nem kell a deszkát sem lisztezni, öröm vele dolgozni. Egyszerűen imádom!


Huzatmentes meleg helyen, letakarva duplájára kelesztem, majd deszkán félcenti vastagra, nagyjából téglalap alakúra kinyújtom. Szemre hosszában elharmadolom a tésztát és hosszában a közepére fektetem a lecsepegtetett főtt sonka darabokat. A tetejüket bőkezűen megkenem tormakrémmel,  majd sorban ráfektetem a megpucolt fél tojásokat. Rájuk illesztem  a szép piros kápia vagy kaliforniai paprikát is, majd a tészta jobb és bal oldalán a tésztát a szélétől a töltelékig 2,5 cm széles, sréh csíkokra vágom (úgy, mint itt látható), felhajtom a két végét, majd egy csíkot jobbról, egy csíkot balról felhajtok a töltelékre, így betakarva vele azt. Lekenem a tetejét tojással és kizsírozott tepsin pihentetem. Fél óra kelesztés után újra lekenem tojással, megszórom fehér és fekete szezámmaggal és betolom a 180 fokos sütőbe (vagy a felfűtött kemencébe). Sütőben kb. 40-45- perc alatt sül készre.
Újhagymával  igazi ünnepi vacsora vagy reggeli.