2016. március 28.

Paraszt kalács


Nagycsütörtökön sütöttem ezt is kemencében, ami jó forró volt, így a teteje picit túlpirult, de a élvezeti értékén mit sem változtatott! Finom önmagában egy pohár borral, de lehet kenyér helyett enni sonkához, sajthoz, bármihez. Másnap is puha, nagyon jó állagú a tésztája.

Hozzávalók:
60 dkg liszt (nálam félfogós)
3 dl langyos víz
4 ek házi sertés zsír
1 csipet cukor
1 teáskanál só
2,5 dkg friss élesztő
2 ujjnyi vastag szelet füstölt szalonna
fél szál házi füstölt kolbász
6 evőkanál tejföl

Az élesztőt egy kevés cukros langyos vízben felfuttatom. A lisztben elkeverem a sót, összemorzsolom a zsírral, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt és még annyi vizet, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Jól kidolgozom, majd huzatmentes helyen, letakarva hagyom duplájára kelni. Ameddig kel a tészta, nagyon-nagyon apróra felkockázom a szalonnát és a bőrétől megszabadított kolbászt.


A megkelt tésztát előbb elfelezem, majd mindkét felet 3 felé vágom és gombóc alakúra formázom. Hagyom 5-8 percig pihenni a tésztát, majd mind a 6 gombócot téglalap alakúra és vékonyra nyújtom, megkenem mindegyiket egy-egy evőkanál tejföllel, megszórom a szalonna és kolbász kockákkal és feltekerem, mint a bejglit. Amikor mind a hat kész, hármasával összefonom, összetekerem kerekre, és az így kapott két kerekded kalácsot sütőpapíros tepsire teszem és pár szelet kolbászt dugdosok bele. 15-20 percig még pihentetem, lekenem tojás sárgájával, megszórom szezámmaggal és kemencében 15-18 percig, vagy 200 fokra előmelegített sütőben kb.30-35 percig sütöm.

Koncz Andrea receptje alapján, amit egy FB csoportban osztott meg.