2016. március 13.

Kacsazsíros, sajtos pogácsa


Medvehagymás pogácsát sütöttem volna, de az erre szánt medvehagyma egy nyúltekercsben végezte, így a pogácsába nem jutott csak sajt. Az elkészítése kissé időigényes, de érdemes volt rááldozni azt a pár órát még betegen is, na meg azt a kacsazsírt, amiben korábban kacsamájat sütöttem. Legalább olyan sikere volt, mint a medvehagymás változatnak.

Hozzávalók 2 tepsihez:
50 dkg liszt
25 dkg kacsazsír (vagy vaj, de kacsazsírral az igazi)
0,5 dl tej
25 g friss, vagy 5 g szárított élesztő
1 kiskanál cukor
20 dkg tejföl
1 csapott evőkanál só
1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
20 dkg reszelt sajt (most cheddar és maasdamer)


Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatom. A lisztet elmorzsolom a kacsazsírral, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a sót és egy tojást. Jól kidolgozom a tésztát és fél óráig hűvösben pihentetem.
A tésztát vékonyra kinyújtom, rászórom a reszelt sajtot (majdnem az egészet, csak egy részét meghagyom a pogácsák tetejére), feltekerem a tésztát mint a bejglit,  gondolatban a feltekert rudat három részre osztom, jobbról és balról is a középső részre hajtom. Letakarom egy konyharuhával és hagyom hűvös helyen 30 percig pihenni, a nyújtást és hajtogatást még 2x megismétlem, közte 30 perc pihentetéssel. Végül jó ujjnyira (kb. 1,5 cm vastagra) kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, a kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire ültetem és hagyom őket 20- 25 percig pihenni (a szaggatásnál leeső részeket összegyúrom, kinyújtom, kiszaggatom, mindaddig, míg a tészta el nem fogy). Sütés előtt a tojás sárgáját elkeverem egy kortynyi vízzel és ezzel lekenem a pogácsák tetejét, ügyelve, hogy a tojás ne csorogjon le az oldalán. A tetejüket megszórom a maradék reszelt sajttal, majd 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 17-20 percig sütöm. Rácson hagyom langyosra hűlni.