2015. április 8.

Medvehagymás pogácsa


Medvehagyma szezonban „kötelező” darab. A hajtogatott pogácsa készítése időigényes, de érdemes volt rááldozni pár órát, na meg azt a kacsazsírt, amiben korábban kacsamájat sütöttem. Langyosan abbahagyhatatlan.

Hozzávalók 2 tepsihez:
50 dkg liszt
25 dkg kacsazsír (vagy vaj)
0,5 dl tej
25 g friss, vagy 5 g szárított élesztő
1 kiskanál cukor
20 dkg tejföl
1 csapott evőkanál só
1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
15 dkg puha vaj
1 nagy csokor medvehagymalevél
10-15 dkg reszelt sajt a tetejére (opcionális)

Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatom. A lisztet elmorzsolom a kacsazsírral, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, tejfölt, sót és egy tojást. Jól kidolgozom a tésztát és fél óráig hűvösben pihentetem.
A medvehagymaleveleket megmosom, konyhai papírtörlőn megszárítgatom és felaprítom.
A tésztát vékonyra kinyújtom, megkenem puha vajjal (majdnem az egésszel), rászórom a vágott medvehagymát (majdnem az egészet), gondolatban a tésztát három részre osztom, jobbról és balról is a középső részre hajtom. Az így kapott csíkot is megkenem vajjal és megszórom az aprított medvehagyma maradékával, majd a tésztát fentről és lentről is visszahajtom. Letakarom egy konyharuhával és hagyom hűvös helyen 30 percig pihenni, A nyújtást és hajtogatást még 2x megismétlem, közte 30 perc pihentetéssel. Végül jó ujjnyira (kb. 1,5 cm vastagra) kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, a kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire ültetem és hagyom őket 20- 25 percig pihenni (a szaggatásnál leeső részeket összegyúrom, kinyújtom, kiszaggatom, mindaddig, míg a tészta el nem fogy). Sütés előtt a tojás sárgáját elkeverem egy kortynyi vízzel és ezzel lekenem a pogácsák tetejét, ügyelve, hogy a tojás ne csorogjon le az oldalán. A tetejüket megszórom reszelt sajttal, majd 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 17-20 percig sütöm. Rácson hagyom langyosra hűlni. 


Az enyémek kemencében sültek, Nagypénteken.