Gordon Ramsay sorozatai közül a „Mindörökké Gordon”
(Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course) a kedvencem. Pörgős, ötletes, sok
recepttel és konyhai fortéllyal, sokat lehet belőle tanulni. A hetedik részben
készítette el a chilis csirkét gyömbérrel és korianderrel, ami gyakorlatilag
egy egyszerűsített csirke tikka masala. Megfőztem, egészen rákattantunk.
Legközelebb naan kenyeret is sütök mellé J
Hozzávalók 4 főre:
fél kg csirkemell filé
A páchoz:
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
egy darab ( kb. 4 cm) gyömbér reszelve
1 friss piros chili, apróra vágva
fél citrom leve
2 teáskanál koriander mag
1 teáskanál római kömény mag
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
150 g natúr joghurt
só, frissen őrölt bors
a mártáshoz:
2 evőkanál olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
egy darab ( 3-4 cm) gyömbér reszelve
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál garam masala
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
csipet chilli por (vagy pehely)
2 evőkanál paradicsompüré
25 g vaj
Felaprítom falatnyi darabokra a csirkemellet, majd
elkészítem a marinádot. A koriander magot és a római köményt száraz serpenyőben
illatosra hevítem, majd mozsárban megtöröm. Lereszelem a
fokhagymát és a gyömbért (Gordon csak felaprította), felaprítom a chilit,
hozzáadom őket a csirkehús falatokhoz, rácsavarom a citrom levét. Sózom,
borsozom, rászórom a kurkumát, meg a frissen örölt római köményt és koriander
magot. Leöntöm az egészet a natúr joghurttal és alaposan összekeverem.
Frissentartó fóliával letakarva hűtőbe teszem legalább 2 órára, de ha van rá idő, egy
éjszakán át pácolom.
Másnap, egy órával az elkészítés előtt kiveszem a hűtőből a marinált csirkehúst. Egy serpenyőben üvegesre dinsztelem az aprított hagymát, hozzáadom a lereszelt fokhagymát és gyömbért, őrölt koriander magot, garam masalát, kurkumát és egy csipet chili port (vagy pelyhet). Hozzákeverem a paradicsompürét, hozzáadom a vajat, majd belekeverem a csirkét a marináddal együtt. Kevergetve 15-20 perc alatt összefőzöm, majd megszórom friss korianderrel, néhány szelet friss chilivel és kardamommal ízesített rizzsel tálalom. Naan kenyér illene hozzá. Majd legközelebb.
Másnap, egy órával az elkészítés előtt kiveszem a hűtőből a marinált csirkehúst. Egy serpenyőben üvegesre dinsztelem az aprított hagymát, hozzáadom a lereszelt fokhagymát és gyömbért, őrölt koriander magot, garam masalát, kurkumát és egy csipet chili port (vagy pelyhet). Hozzákeverem a paradicsompürét, hozzáadom a vajat, majd belekeverem a csirkét a marináddal együtt. Kevergetve 15-20 perc alatt összefőzöm, majd megszórom friss korianderrel, néhány szelet friss chilivel és kardamommal ízesített rizzsel tálalom. Naan kenyér illene hozzá. Majd legközelebb.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.