2015. április 23.

Epres rukkola saláta mákolajjal


Ez a saláta nem több, mint aminek látszik. Az egyszerűség dicsérete, mégis zseniális ízekkel kényeztet.

Az a mákolaj, amivel meglocsoltam, rendkívül kellemes ízű. Színe aranysárga, pirított mákra jellemző illattal, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyek elősegítik az egészséges vérkeringést, erősítik az immunrendszert és lassítják az öregedés folyamatait. E-vitamin tartalmának köszönhetően fontos antioxidánsokhoz jutunk, melyek segítik az egészséges sejtképződést.
A mákolaj nagyon jól használható salátákhoz (citrommal, gránátalmával öntetet készíthetünk vele), de édességek, gyümölcslevesek díszítéséhez, illetve kész sütemények ízesítéséhez is bevethető. Mivel az olaj nem hevíthető, hidegen használjuk, „késztermék” ízesítésére.

Hozzávalók fejenként:
egy marék friss rukkola saláta
pár szem eper, negyedelve
1 ek, száraz serpenyőben pirított mák
1 ek mákolaj
pár csepp frissen facsart citromlé

A konyhakész rukkolát tányérra rendezem a negyedelt eperrel, majd megszórom a mákkal, meglocsolom pár csepp citromlével és az egészet megkoronázom a mákolajjal. Üde tavaszi saláta a végeredmény.