Nagypénteken Gondaanyu kemencés kalácssütést szervezett az
érsekhalmi Tájházban. Mi tizenegy körül értünk oda, egy tűt nem lehetett
elejteni, annyian voltunk, sok szép kalács sült. Délben Gondaapu isteni
halászlét főzött (Dorka lányom, aki nem szereti a halászlét, kétszer szedett
belőle), a délután már nyugisabb volt, sültek szép kenyerek, a kalácsaink, medvehagymás
(kacsazsíros) pogácsa, kakaós-narancsos csiga meg életem első kuglófja, abban a cuki kis
formában, amit tavaly nyáron vettem Nürnbergben a bolhapiacon.
Hogy ne legyen unalmas, házi narancslekvár és csokoládé is került bele. Ehhez a kis formához 250 g lisztből elég tésztát dagasztani, de az alábbi recept a normál méretű kuglóf formához szól.
Hogy ne legyen unalmas, házi narancslekvár és csokoládé is került bele. Ehhez a kis formához 250 g lisztből elég tésztát dagasztani, de az alábbi recept a normál méretű kuglóf formához szól.
Hozzávalók:
500 g fehér liszt (én fele BL55-fele réteslisztet használtam)
25 g friss élesztő
5 g só
80 g cukor
80 g puha vaj
1 tojás
300-350 ml tej
½ vaníliarúd kikapart magjai
½ citrom lereszelt héja
egy „löttyintésnyi” sötét rum
500 g fehér liszt (én fele BL55-fele réteslisztet használtam)
25 g friss élesztő
5 g só
80 g cukor
80 g puha vaj
1 tojás
300-350 ml tej
½ vaníliarúd kikapart magjai
½ citrom lereszelt héja
egy „löttyintésnyi” sötét rum
Minden hozzávalót tálba teszünk, az élesztőt a tejjel elmorzsoljuk
(akár fel is lehet futtatni). Úgy gyúrjuk a masszát, mintha át akarnánk nyomni
a deszkán. A célunk, hogy a tészta teljesen egyneművé váljon.
A tészta meleg helyen fél órát pihen, ezalatt rendeződnek
benne a sikérszálak, dolgozik az élesztő, a massza további feldolgozásra
alkalmassá válik.
Érés után már csak egy kicsit dolgozzuk át a tésztát.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, az alján egy-két cm vékony
csíkot kihagyunk, oda nem teszünk tölteléket. A tésztát házi lekvárral megkenjük
(én narancslekvárt tettem bele), apróra vágott étcsokoládéval (callebaut 70%-os
csoki pasztillát használtam) és kevés cukrozatlan kakaóporral megszórjuk. A
kakaó azért kell, hogy a kész kuglófban szépen elváljanak egymástól a rétegek.
A tésztát szorosan feltekerjük. Kivajazott kuglófformába tesszük úgy, hogy a „slussza” (ahol a tészta összeér) az aljára kerüljön. A tekercs egyik végét a másikba dugjuk. Kelesztés előtt egész tojással lekeni, mert ez segíti a tésztát a tágulásban. Sokáig, kb. másfél órát kelesztjük.
Előmelegített sütőben, 210-220 fokon 10 percig sütjük, majd 180 fokon további 15-20 percig.
Az én szépségem kemencében sült és Tukacs Roland receptje alapján készült, amit az Essencia Főzőiskola pék kurzusán tanultam.