2014. december 18.

Kardamomos narancslekvár


Narancslekvárt kezeletlen héjú gyümölcsből érdemes főzni, a jó narancslekvár alapja pedig a jó ízű narancs. Az alapanyag kedvenc olajdílerem, Giuseppe közreműködésével egyenesen Dél-Olaszországból érkezett és az hagyján, hogy frissen, magában finom, de olyan jó ízű lekvár lett belőle, hogy azt szavakba önteni meg sem próbálom. Nem is fűszereztem agyon, csak egy leheletnyi kardamommal tettem izgalmasabbá.

Mivel elsőre nem volt elegendő üvegem, két menetben főztem narancslekvárt. Az első főzésnél a narancsot vízben tettem fel főni, a végeredmény hígabb lett, az állaga hasonló kedvenc dán narancslekváromhoz (az íze klasszisokkal jobb
:-) ). Másodjára sokkal kevesebb cukorral és folyadékkal készítettem és nem vízzel, hanem frissen facsart narancslével, a végeredmény jóval sűrűbb lett, az íze még koncentráltabb és éppen elég édes. Januárban – a legközelebbi narancs szállítmány érkezésekor – ki fogok próbálni egy cukormentes változatot is. Ha baromi finom, kezeletlen héjú narancsot (és citromot) vennétek, itt érdemes. Nem olcsó, de az íze...

Hozzávalók a hígabb változathoz:
2 kg kezeletlen héjú narancs
1 (bio) citrom frissen facsart leve
2 liter víz
70 dkg cukor
5 g őrölt kardamom

Hozzávalók a sűrűbb változathoz:
2 kg kezeletlen héjú narancs
1 (bio) citrom frissen facsart leve
 0,5 liter frissen facsart narancslé
30 dkg cukor
5 g őrölt kardamom

A narancsokat alaposan megmosom és csíkokra darabolom, héjastól. Ha csak pár naranccsal kell ezt a műveletet elvégezni, nincs is gond, elő egy éles kést és hajrá! De nekem összesen 4 kg narancsom volt... és akkor bevetettem legújabb szárnysegédem, „aki” pikk-pakk felcsíkozta a narancsokat. Kockázni is tud :-)


A héjastól felcsíkozott narancsokat, a citrom levével együtt 2 liter vízben (illetve fél liter narancslében) felteszem főni. Ha felforrt, másfél órán át alacsony lángon, gyöngyözve főzöm, majd belekeverem a cukrot és azzal is főzöm még fél órát. 10 perccel a vége előtt beleszórom az őrölt kardamomot, majd sterilizált* üvegekbe szedem és száraz dunsztban hagyom kihűlni. Fenti képen a hígabb változat látható, a második főzés egészen zselés lett. Kb. 2 liter lekvár a végeredmény.

* a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom legalább 20 percre. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.