Narancslekvárt kezeletlen
héjú gyümölcsből érdemes főzni, a jó narancslekvár alapja pedig a jó ízű
narancs. Az alapanyag kedvenc olajdílerem, Giuseppe közreműködésével egyenesen Dél-Olaszországból érkezett és az hagyján, hogy frissen, magában finom, de olyan
jó ízű lekvár lett belőle, hogy azt szavakba önteni meg sem próbálom. Nem is
fűszereztem agyon, csak egy leheletnyi kardamommal tettem izgalmasabbá.
Mivel elsőre nem volt elegendő üvegem, két menetben főztem narancslekvárt. Az első főzésnél a narancsot vízben tettem fel főni, a végeredmény hígabb lett, az állaga hasonló kedvenc dán narancslekváromhoz (az íze klasszisokkal jobb :-) ). Másodjára sokkal kevesebb cukorral és folyadékkal készítettem és nem vízzel, hanem frissen facsart narancslével, a végeredmény jóval sűrűbb lett, az íze még koncentráltabb és éppen elég édes. Januárban – a legközelebbi narancs szállítmány érkezésekor – ki fogok próbálni egy cukormentes változatot is. Ha baromi finom, kezeletlen héjú narancsot (és citromot) vennétek, itt érdemes. Nem olcsó, de az íze...
Mivel elsőre nem volt elegendő üvegem, két menetben főztem narancslekvárt. Az első főzésnél a narancsot vízben tettem fel főni, a végeredmény hígabb lett, az állaga hasonló kedvenc dán narancslekváromhoz (az íze klasszisokkal jobb :-) ). Másodjára sokkal kevesebb cukorral és folyadékkal készítettem és nem vízzel, hanem frissen facsart narancslével, a végeredmény jóval sűrűbb lett, az íze még koncentráltabb és éppen elég édes. Januárban – a legközelebbi narancs szállítmány érkezésekor – ki fogok próbálni egy cukormentes változatot is. Ha baromi finom, kezeletlen héjú narancsot (és citromot) vennétek, itt érdemes. Nem olcsó, de az íze...
Hozzávalók a hígabb
változathoz:
2 kg kezeletlen héjú narancs
2 kg kezeletlen héjú narancs
1 (bio) citrom frissen facsart leve
2 liter víz
2 liter víz
70 dkg cukor
5 g őrölt kardamom
Hozzávalók a sűrűbb változathoz:
2 kg kezeletlen héjú narancs
Hozzávalók a sűrűbb változathoz:
2 kg kezeletlen héjú narancs
1 (bio) citrom frissen facsart leve
0,5 liter frissen facsart narancslé
0,5 liter frissen facsart narancslé
30 dkg cukor
5 g őrölt kardamom
A narancsokat alaposan
megmosom és csíkokra darabolom, héjastól. Ha csak pár naranccsal kell ezt a műveletet
elvégezni, nincs is gond, elő egy éles kést és hajrá! De nekem összesen 4 kg
narancsom volt... és akkor bevetettem legújabb szárnysegédem, „aki” pikk-pakk
felcsíkozta a narancsokat. Kockázni is tud :-)
A héjastól felcsíkozott
narancsokat, a citrom levével együtt 2 liter vízben (illetve fél liter narancslében) felteszem főni. Ha felforrt,
másfél órán át alacsony lángon, gyöngyözve főzöm, majd belekeverem a cukrot és
azzal is főzöm még fél órát. 10 perccel a vége előtt beleszórom az őrölt
kardamomot, majd sterilizált* üvegekbe szedem és száraz dunsztban hagyom
kihűlni. Fenti képen a hígabb változat látható, a második főzés egészen zselés lett. Kb. 2 liter lekvár a végeredmény.
* a lekváros üvegeket: nagyon
alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az
ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített
sütőbe és ott is hagyom legalább 20 percre. Mosogatógépben, 90 fokos programon
is tökéletes a csírátlanítás.