Az égetett tésztát egyszerű elkészíteni, a kis puffancsokat
pedig tölthetjük kedvünk szerint bármilyen sós krémmel, könnyen (akár kézzel)
fogyasztható előétel lesz belőle, amit egy házibulin is be lehet vetni. A
puffancsokat előző nap is megsüthetjük, de a krémet csak tálalás előtt töltsük
be, hogy ne puhuljanak el túlságosan.
Hozzávalók kb. 20-25 darabhoz:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 tojás
2 dl víz
csipet só
2-3 evőkanál
tejföl
kevés frissen
őrölt bors
friss hagyma és retekcsíra
friss hagyma és retekcsíra
A tésztához a vizet felforralom a sóval és a vajjal. Egyszerre hozzáadom az egész lisztet és addig keverem, amíg a massza el nem válik az edény falától. Leveszem a tűzről, hagyom 3-4 percet hűlni, majd alaposan beledolgozom egyenként a tojásokat, és elektromos habverővel jól kikeverem, mert ettől lesz szép üreges, levegős a megsült fánkok belseje.
A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, az aljára beteszek egy forró
vízzel feltöltött kisebb tepsit, mert a fánkok növekedéséhez-felfújódásához
gőzre van szükség.
A tésztát nyomózsákkal, vagy egyszerűen kanállal kiadagolom a
sütőpapírral bélelt tepsire, 3-4 cm távolságra egymástól (ugyanis sütés közben
megnőnek!), majd betolom a sütőbe, ott 25-30 perc alatt aranysárgára sülnek. A
sütő ajtaját sütés közben nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta! A
sütőből kivett puffancsok tetejét még melegen, fűrészfogú késsel levágom, hogy
a gőz távozhasson a belsejükből, különben elvesztik ropogóságukat. Hagyom őket
egészen kihűlni, majd tálalás előtt nem sokkal megtöltöm a kevés tejföllel
kikevert, borssal ízesített snidlinges és lazacos sajtkrémmel. Hagyma, és/vagy
retekcsírával díszítem.